Naslovnica

O tri operacije HV-a u jednome broju - Maslenica, Peruća i Otkos-10

Novi broj magazina prepun je tema iz Domovinskoga rata. Nemamo ih u svakome broju, a ni u svakome broju nemamo uvijek teme iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata.
05. veljače 2020. u 11:18 0 komentara 1652 prikaza
Foto: Vojna povijest

Novi broj magazina prepun je tema iz Domovinskoga rata. Nemamo ih u svakome broju, a ni u svakome broju nemamo uvijek teme iz Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Jednim dijelom jer smo puno toga već objavili u prošlih stotinjak brojeva, ali i zato jer vojna povijest općenito obuhvaća daleko veće razdoblje od 20. stoljeća, pa treba zagrebati i u druga razdoblja i u druge teme.

UVODNIK NOVOGA BROJA Djelovanje srpskoga topništva može se usporediti s djelovanjem današnjih terorističkih skupina

Iako je činjenica da su ratovi 20. stoljeća daleko najzastupljeniji i u stranim magazinima vojne povijesti. Jednim je dijelom tako kod nas u magazinu i zato jer sve opet ovisi i o autorima, kojih baš i nema puno. Odnosno, ima dosta onih koji imaju znanje o određenim temama, ali je mnogima teško to pretočiti na papir, napisati, pa se broj autora drastično suzuje. Kako god, u ovome broju našle su se čak tri teme iz Domovinskoga rata, pravi blok tema za ljubitelje našeg oslobodilačkog rata. Prije svega tu mislim na operaciju Maslenica koju je opisao Petar Škorić, i to iz vizure sudionika operacije, pa su njegova zapažanja tim zanimljivija iz tog kuta. Škorić je također ukratko opisao i operaciju Peruća. Kod operacije Maslenica objavili smo i oznake svih naših postrojbi koje su sudjelovale u toj operaciji. A kao treća tema iz Domovinskog rata zapravo je knjiga o operaciji Otkos-10, koja je izvedena krajem 1991. godine, i kojom je oslobođen dobar dio dotad okupirane zapadne Slavonije.

Ako se sjećate, u 86. broju magazina iz svibnja 2018. godine glavna priča tog broja bila je upravo operacija Otkos-10. Autor tadašnjeg teksta, Ivan Samardžija, u međuvremenu je završio i objavio znanstvenu knjigu na ovu temu, pa je bilo više nego opravdano da u ovome broju zabilježimo i taj događaj, izlazak nove zanimljive knjige.

Hrvoje Spajić nas pak dočekuje sa svoja dva nova izvrsna rada, izvrsne analize. Jedna je o Vladu III. Drakuli, a druga o svetome Jurju. I svakako želim naglasiti da smo opet jako aktualni s filmskom kritikom iz pera Arsena Brizića. Nedavno je, naime, u naša kina došao povijesni spektakl na temu Prvoga svjetskog rata, film pod nazivom „1917.“, a u ovome broju već imamo i njegovu recenziju!

 | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

UVODNIK NOVOGA BROJA Zašto je mali Biograd postao velika meta srpskoga topništva? UVODNIK NOVOGA BROJA Jeste li zadovoljni kvalitetom filma "General" o Anti Gotovini? UVODNIK NOVOGA BROJA Reportaža s Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata pun pogodak
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.