IZ NOVOG BROJA

"Omege" ratni put specijalne jedinice policije PU bjelovarsko-bilogorske - 2. dio - djelovanje se nastavlja u Pakracu

Marin Sabolović
12.08.2024.
u 10:55

Povezanost ove postrojbe i pakračkog područja bit će gotovo neraskidiva i trajat će do konačnog oslobođenja tijekom Bljeska 1995.

U prošlom broju magazina obradili smo nastanak Specijalne jedince policije „Omege“ Policijske uprave Bjelovar, još kao Posebne jedinice policije, te prve akcije – prvu deblokadu Pakraca u ožujku 1991., djelovanje „Omega“ na području Policijske stanice Glina te zasjedu u Purnici. „Omege“ tada broje prve ranjene i nažalost prve poginule pripadnike – Ivicu Filkovića i Željka Cindrića.

Djelovanje „Omega“ nastavlja se u Pakracu i povezanost ove bjelovarske postrojbe i Pakraca bit će gotovo neraskidiva i trajat će do konačnog oslobođenja zapadnoslavonskog područja, uključujući i okupirano područje Pakraca, tijekom vojno-redarstvene operacije „Bljesak“ prvog dana svibnja 1995. godine.

PONOVNO PAKRAC

U ljetu 1991. godine odvijale su se najteže bitke za Pakrac. U ljeto 1991. godine započela je i napadna operacija JNA i pobunjenih Srba koji su djelovali po planu Generalštaba JNA, odnosno ono što će povjesničari nazvati otvorenom agresijom na Republiku Hrvatsku, iako je sve što se događalo ranije bila agresija, ali prikrivena pobunjeničkim prosvjednima i terorističkim akcijama, „tampon zonama“ i sl. Plan Generalštaba JNA bio je prodrijeti snagama Banjalučkog korpusa do Virovitice, spojiti se s glavnim snagama iz istočne Slavonije i združeno prodrijeti do zapada Hrvatske, što se pokušalo realizirati uvođenjem Banjalučkog korpusa, djelomično uvođenog tijekom kolovoza i rujna, od Stare Gradiške i Okučana prema Novskoj, Lipiku i Pakracu. Sredinom kolovoza pobunjeni Srbi izvršili su napad na hrvatske oružane formacije u Okučanima. U pomoć pobunjenicima 17. kolovoza dolazi mješovita oklopno-mehanizirana borbena skupina 265. mbr. iz Bjelovara sa sjevera, a s juga uspostavivši mostobran na rijeci Savi na prostor zapadne Slavonije dolazi oklopni bataljun 329. oklopne brigade Banjalučkog korpusa JNA. Opći napad na Pakrac počeo je 19. kolovoza u 4:58 sati djelovanjem minobacača iz pravca Šeovice i Gavrinice i protuavionskih topova iz pravca Japage na prostor oko policijske stanice i drugih javnih zgrada. Osim središta Pakraca napadnuta su i sela Filipovac, Dobrovac i Prekopakra. 446 MC Pakrac, čija je zgrada isturena i nebranjena kao medicinski objekt, zaposjeli su pobunjenici pri čemu su oteli dr. Vladimira Solara. Pakrac je bio gotovo pred padom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije