IZ NOVOG BROJA

Operacija Una: nasilni prijelaz rijeka Une i Save u rujnu 1995.

Željko Gašparović
08.08.2024.
u 10:24

Bila je jedina neuspješna operacija hrvatskih snaga u Hrvatskoj i BiH u dugom pobjedničkom nizu od operacije Cincar do operacije Južni potez

Hrvatska je vojska 18. i 19. rujna 1995. godine izvodila napadnu operaciju s nepripremljenim nasilnim prijelazom rijeka Une i Save na širem području Bosanskog Novog, Bosanske Kostajnice. Bosanske Dubice i Gradine, u svrhu poboljšanja taktičkog položaja u dolini Une i stvaranja uvjeta za ovladavanje Prijedorom.

Operacija se izvodila pod kodnim nazivom „Una“ i završila je neuspjehom u stvaranju mostobrana na bosanskoj obali rijeka te izvlačenjem desantiranih snaga na početne položaje. Operacija Una je bila jedina neuspješna operacija hrvatskih snaga u BiH i Hrvatskoj u dugom pobjedničkom nizu od operacije Cincar do operacije Južni potez. Njezina slaba istraženost rezultirala je subjektivnim tumačenjima o razlozima i okolnostima njezinog pokretanja, provedbe i konačnog ishoda i sa srpske i s hrvatske strane. To se prije svega odnosi na ciljeve operacije, sastav, razmještaj, jačinu i mogućnosti angažiranih snaga HV-a i Vojske Republike Srpske (VRS), gubitke jedne i druge strane te različite tvrdnje o razlozima uspjeha ili neuspjeha, ovisno o strani koja ih tumači. Samo tri dana prije operacije Una, završila je operacija Hrvatskih snaga (združene snage Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane) pod nazivom Maestral-2 kojom su zauzeti Šipovo, Jajce, Drvar te prijevoj Oštrelj. General Ante Gotovina, zapovjednik Zbornog područja Split i ujedno zapovjednik Hrvatskih snaga, nanio težak poraz snagama 2. krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske generala Radivoja Tomanića i 30. pješadijske divizije generala Momira Zeca, čije su se teško narušene brigade povlačile prema Mrkonjić Gradu i prema južnim obroncima planine Vlašić. Istovremeno je 7. korpus Armije Republike BiH (ARBiH) generala Mehmeda Alagića iskoristio prodor Hrvatskih snaga prema Jajcu i zauzeo Donji Vakuf. S nekoliko dana zakašnjenja i bihaćki 5. korpus ARBiH-a generala Atifa Dudakovića započeo je operaciju Sana-95 kojom su u dubokom prodoru njegovog desnog krila, južno od planine Grmeč, zauzeti Bosanski Petrovac i Ključ, a njegove snage na lijevom krilu zauzimaju Bosansku Krupu, nastavljajući pritisak prema Sanskom Mostu, Prijedoru i Bosanskom Novom.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije