IZ NOVOG BROJA

Otkriće olupine parobroda "Vila" u vodama Primoštena

Jerko Macura
10.08.2020.
u 09:48

Arhivska istraživanja, kao i detaljni pregled video snimke, nedvojbeno su potvrdila da je riječ o ostatcima parobroda „Vila“ parobrodarskoga društva „Dalmatia“, koji je torpedom potopljen 30. lipnja 1918.

Prema tadašnjoj statistici, na početku Prvoga svjetskog rata austrougarska trgovačka mornarica brojila je 501 parobrod (duge plovidbe, velike obalne i male obalne plovidbe) s 1 035 611 bruto-registarskih tona (brt) i 12 105 članova brodskih posada.

Za članove posada koji su bili ukrcani na ovim parobrodima može se zasigurno tvrditi da je više od 80 posto ukupnoga broja mornar podrijetlom bilo iz naših krajeva, i to iz Istre i Kvarnera, Dalmacije te okolice Trsta. Pomorski kapetani ukrcani kao zapovjednici i časnici na ovim parobrodima uglavnom su bili rodom s Kvarnera, Pelješca, Dubrovnika i okolice te iz Boke kotorske. Osobito su bili cijenjeni zbog svoje sposobnosti i odvažnosti. Udio ovih kapetana iz naših tadašnjih krajeva u ukupnome broju zapovjednika brodova tadašnje trgovačke mornarice čak je nadmašivao i udio mornara iz naših krajeva. Dakle, jezgru i većinu posada bivše austrougarske trgovačke mornarice sačinjavali su ljudi podrijetlom s obala istočnoga Jadrana te se uglavnom njihovoj mornarskoj vještini, žilavosti i požrtvovnosti može pripisati jaki razvitak trgovačke mornarice njihove ondašnje domovine.

Dok su na početku Prvoga svjetskog rata parobrodi male i velike obalne plovidbe od proglašenja opće mobilizacije do početka neprijateljskih akcija na moru imali dovoljno vremena da se zaklone u svojim lukama, odnosno da plove samo u vlastitim vodama, to nije bilo moguće većini parobroda duge plovidbe.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. kolovoza 2020. 

​​​​​​​

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije