IZ NOVOG BROJA

Operacija "Harmony" - Kanadsko sudjelovnje u misiji UN-a u Hrvatskoj

Vlado Filipović
19.03.2020.
u 07:51

Operacija je počela u ožujku 1992. kada je pukovnik Michael Jones imenovan zapovjednikom kanadske pješačke bojne, prvim kanadskim kontingentom koji je činila prva bojna iz 22. pješačke pukovnije „Van Doos“ i jedna bojna iz 4. inženjerijske pukovnije.

Operacija „Harmony“ (sklad) naziv je za sudjelovanje kanadskih vojnika u misijama Ujedinjenih naroda (UNPROFOR, UNCRO) u Hrvatskoj od 1992. do 1995. godine. Naziv je skovan u Glavnome stožeru kanadske vojske u Ottawi kada je početkom 1992. godine postalo jasno da će Kanada uputiti svoje vojnike u Hrvatsku u sklopu misije UN-a.

Kanada i rat u Hrvatskoj Kanada je tijekom hladnoga rata bila vjerni sudionik svih misija UN-a, a sudjelovanje u mirovnim misijama bilo je vrlo popularno u Kanadi. Kanadski vojnici sudjelovali su u velikim misijama UN-a na Suezu, Golanskoj visoravni, Libanonu, Cipru i Kongu, a završetkom hladnoga rata sudjelovali su u misijama u Kambodži i Ruandi. Sudjelovali su i u Zaljevskome ratu, kao vjerni saveznik SAD-a. Ipak, malo koja operacija privukla je toliko pozornosti kao operacija „Harmony“ u Hrvatskoj, odnosno operacija „Cavalier“, kako su nazvali sudjelovanje u UNPROFOR-u u Bosni i Hercegovini. U hladnoratovsko vrijeme broj kanadskih vojnika raspoređenih po svijetu kretao se oko 2000, dok je krajem 1992. godine prešao 4000.

Kanada je od samoga početka rata na području bivše Jugoslavije zagovarala intervenciju UN-a u kojoj je željela sudjelovati. Vlada premijera Mulroneyja željela je ojačati rad UN-a u posthladnoratovsko vrijeme i zadržati Kanadu uključenu u europske poslove, za što je rat u Hrvatskoj bio vrlo dobra prilika. Također je Kanada zagovarala proširene koncepte mirovnih misija UN-a u kojima bi se manje vodilo računa o suverenosti država, a više o zaštiti ljudskih prava i demokratskih sloboda. Tijekom jeseni 1991. godine Mulroney je požurivao UN da uspostavi misiju u Hrvatskoj. Službeno je tek 22. veljače ministar obrane Masse objavio kako će Kanada sudjelovati u misiji UNPROFOR-a!

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2020. 


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije