Naslovnica

Jemen - "arapski Vijetnam"

Pogrešno je govoriti o jemenskoj krizi kao o jednom ratu. Ovdje je riječ o više ratova s različitim motivima i uzrocima.
08. veljače 2018. u 17:37 0 komentara 1345 prikaza
Već gotovo tri godine bjesni građanski rat u Jemenu tijekom kojega je živote izgubilo više od 10.000 ljudi. Stanovništvo se suočava s neviđenom humanitarnom katastrofom
Foto: www.lecourrierdumaghrebetdelorient.info/yemen/yemen-now-officiallyfailed-state/

Vladati Jemenom je kao plesati na zmijskim glavama“ – izjava je to Alija Abdullaha Saleha, nedavno ubijenog „vladara“ Jemena kao i izvrsne knjige Victorije Clark koja analizira povijest nasilja, sukoba i nestabilnosti u modernom Jemenu u proteklih 100 godina. Saleha sam titulirao kao „vladara“ upravo iz razloga što je u posljednjih 30 godina Jemenom vladao kao diktator koji pleše na zmijskim glavama u zemlji znanoj kao „arapski Vijetnam“.

Saudijska Arabija AKTUALNO Saudijska Arabija šalje vojsku i oklop na granicu s Jemenom

U takvoj vrsti plesa najgore slijedi kada pjesma završi, a Salehov je ples završio posljednjom pjesmom 4. prosinca prošle godine kada su ga likvidirali tzv. Hutiji – istodobno povijesni neprijatelji i donedavni saveznici. U ovakvom kraju jednog diktatora bila je sva simbolika njegove vladavine koja savršeno oslikava povijest Jemena i trenutačno stanje kaosa koje vlada, kao i svu kompleksnost situacije, što je onemogućilo međunarodno posredovano rješenje krize.  

Pogrešno je govoriti o jemenskoj krizi kao o jednom ratu. Ovdje je riječ o više ratova s različitim motivima i uzrocima. Za pregovaračkim stolom UN-a i drugih posrednika te u široj javnosti sukob se često prikazivao kao sukob dviju zaraćenih strana referirajući se na Saleha i Hutije te Hadija i druge saveznike s primjesom posredničkog rata Saudijske Arabije i Irana te američkog rata protiv terorizma. Koristeći ovakve perspektive nije iznenađujuće da rješenja nema jer je američki rat protiv terorizma jedino činjenično stanje stvari s jasno definiranim subjektima i politikama u Jemenu u ovom trenutku.

Posrednički rat Rijada i Teherana perspektiva je koja je u javnosti i medijima preuzela primat među glavnim karakteristikama sukoba, pogotovo nakon izlaganja Nikki Haley o iranskom balističkom projektilu korištenom u napadu na Saudijce koje je Teheran nazvao bizarnim. Iako je teza o jemenskom Hezbollahu dosta diskutabilna, ona je neizostavna za analitičke perspektive obzirom na povijest posredničkih sukoba i uloge velikih sila u državi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2018.

UN AKTULANO UN: "68 000 civila raseljeno iz Mosula" Yemen AKTUALNO Regionalni sigurnosni kompleks S-300 AMERIKANCI U STRAHU Raketni sustav "S-300" stiže u Iran do kraja godine

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.