Naslovnica

Časopisi, bilteni i novine u Domovinskome ratu

Sve boljim ustrojstvom Hrvatske vojske počinje i organiziranije izvješćivanje s bojišta u obliku raznih biltena, glasnika, novina i letaka.
01. srpnja 2020. u 07:50 1 komentara 391 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Početkom oružane pobune u Republici Hrvatskoj novinske naslovnice s pravom su bile rezervirane za događaje na koje nitko od nas nije bio navikao.

IZ NOVOG BROJA Zastave u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu

Na ulicama su se prepričavali razni događaji i s nestrpljenjem se očekivao sljedeći dan kako bi se u nekima od tadašnjih dnevnih novina moglo dobiti koju informaciju o zbivanjima od prethodnoga dana. Širenjem rata i sve većim brojem prognanika, ali i zbog straha krajeva koji nisu bili izravno pogođeni ratom, novine su bile gotovo jedini izvor informacija iz ratom zahvaćenih područja, i s nestrpljenjem su se iščekivale. Sve boljim ustrojstvom Hrvatske vojske počinje i organiziranije izvješćivanje s bojišta u obliku raznih biltena, glasnika, novina i letaka.

Osim podizanja borbenoga morala u postrojbama, takve tiskovine imale su između ostaloga za cilj pobliže upoznati javnost s uvjetima i životom na bojišnicama diljem Hrvatske. Pojedine postrojbe, operativne zone i razni stožeri teritorijalne obrane izdavali su svoje tiskovine, od kojih su se neke mogle kupiti na kioscima, kod nekih je čak postojala i pretplata, dok su neke dijeljene unutar pojedinih postrojbi. Uvidjevši da se pokazala potreba za takvim sredstvima informiranja, Ministarstvo obrane objavilo je u studenome 1991. godine prvi broj časopisa „Hrvatski vojnik“, koji je i danas rado čitan mjesečnik među svima onima koje zanimaju segmenti vezani za Hrvatsku vojsku. Nekako u isto vrijeme (prosinac 1991. godine) i MUP objavljuje svoj glasnik pod nazivom „Hallo 92“.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Vojnik i vjera IZ NOVOG BROJA Minsko-eksplozivna sredstva IZ NOVOG BROJA Milicija u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
 
  • hopey:

    Vеčегаs sam slоbоdna Želitе li рорiti piće, кliкnite vеzu dа biste рrоnašli moj рrofil s telеfonskim brojem  ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ