Naslovnica

Posljednji borbeni let poručnika Jonesa M. Lawrencea

Oslobođen je iz njemačkog logora te se vratio pod kontrolu američkih snaga i sretno se vratio kući supruzi Lori Lee Jones u gradić Clinton, država .Missouri
19. svibnja 2020. u 08:56 0 komentara 414 prikaza
Foto: Zbirka Förderverein

Život piše priče, a ako je u pitanju rat, onda te priče postaju vrlo dramatične i uzbudljive. Neke završe tragično i tužno, a neke sretno. Jedna od ovih sretnih je i priča o posljednjem borbenom letu poručnika („2nd Lt.“) Američkoga ratnog zrakoplovstva (USAAF) Jonesa M. Lawrencea („Serial No. O-760193“).

DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (DRUGI DIO) Estonija, Latvija i Litva u Drugom svjetskom ratu

Netom nakon svitanja 29. svibnja 1944. piloti 97. eskadrile 82. lovačke skupine („97th Squadron 82nd Fighter Wing“) slušali su posljednje upute bojnika Claudea E. Forda o predstojećoj borbenoj misiji. Zajedno s lovcima 95. i 96. eskadrile 82. lovačke skupine trebali su biti pratnja teškim bombarderima 47. i 55. bombarderskog puka 15. zračne vojske („47th and 55th Bomber Wing 15th Air Force“), čiji je zadatak bilo bombardiranje tvornice zrakoplovnih dijelova u Atzgersdorfu (Austrija) i bečkoga ranžirnog kolodvora. Smjer leta pratnje bio je prema Biogradu na Moru, gdje su se trebali spojiti s navedenim teškim bombarderima B-24, te zajednički let Oštarije – Litij – Zeltweg. Iznad Zeltwega zaštitu su trebali preuzeti lovački zrakoplovi P-51. Povratni let bio je u smjeru Zagreb – Karlovac – Bihać – Knin, odnosno duž željezničke pruge na tome putu, i eventualni napad na uočene ciljeve.

Točno u 7:45 uzletjelo je 39 lovačkih zrakoplova P-38 „Lighting“ (95., 96. i 97. eskadrila) iz baze Torremaggiore u Italiji prema istočnoj obali Jadranskoga mora. Nedugo nakon uzlijetanja dva zrakoplova morala su se zbog tehničkih poteškoća vratiti u bazu. Spajanje s formacijom teških bombardera uslijedilo je iznad Novigradskoga mora. Lovci 97. eskadrile zauzeli su položaje lijevo od bombarderske formacije na visini od 6700 metara, dok su lovci 96. eskadrile zauzeli položaje desno, a 95. eskadrile iznad formacije.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2020. 

DRUGI SVJETSKI RAT - OKUPACIJA I KOLABORACIJA (PRVI DIO) Kolaboracija na Baltiku DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Protuoklopne puške - Tajna borba tenka i protuoklopnog oružja DRUGI SVJETSKI RAT - Oružja Njemački vojnik - bacač plamena
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.