IZ NOVOG BROJA

Propali pokušaj ponovnog kolonijalizma

Amazon Prime
23.09.2021.
u 09:03

„Istok“ se na predvidljiv način suočava s mračnom stranom nizozemske kolonijalne povijesti uz pohvalnu priču glavnog lika.

Suočavanje s tamnom stranom nacionalne povijesti kroz medij filma uvijek će izazivati kontroverze, a posljedice su uvijek vrlo slične.

Premalo objektivni pristup, biranje povijesnih činjenica koje odgovaraju u kontekst koji se želi ispričati i preuveličavanje zbog dramskog doživljaja obilježili su gotovo svaki takav pokušaj. Ponekad se mučni ratni događaji generacijama guraju pod tepih, i kad se te događaje želi obraditi u filmu javnost i mediji jedva dočekaju greške koje će se sigurno dogoditi, jer nemoguće je zadovoljiti sve strane. Neki bi možda pomislili da je to specifično samo za naše prostore jer gotovo svaki domaći film doživi sličnu sudbinu, pa smo imali takav slučaj s „Generalom“, „Dnevnikom Dijane Budisavljević“ i „Darom iz Jasenovca“ u posljednje vrijeme. Ali mi svakako nismo izuzetak. Danski film „Zemlja mina“ izazvao je kontroverze u svojoj zemlji jer je prikazao crticu danske povijesti u kojoj se pobjednici nisu ponijeli humano prema poraženome protivniku.

Najnoviji pokušaj je nizozemski „Istok“, koji je od početka mjeseca dostupan na online platformi „Amazon Prime“. Film se bavi pokušajem nastavka nizozemske kolonijalne prošlosti nakon Drugoga svjetskog rata u Nizozemskoj Istočnoj Indiji i zločinima nizozemskih vlasti koje su htjele spriječiti nezavisnost ove države pod svaku cijenu. Iako je mladi regrut Johan zanimljiv protagonist i njegov zapovjednik osebujan lik, film prebrzo upada u zamku predvidljivosti i klišeja zbog kojih gubi na značaju i time propušta šansu da prenese važnu poruku.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 4. rujna 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije