NOVA KNJIGA

Prvi cjeloviti prikaz tvrđavskoga sustava Pule kao glavne ratne luke Austro-Ugarske Monarhije

Despot Infinitus
15.04.2021.
u 08:31

Knjiga je napisana jednostavno iako obiluje mnoštvom tehničkih podataka i pojmova. Zapravo je knjiga stručno-znanstvena monografija uobličena u historiografsko ruho.

Nakon „Talijanskoga bojišta“ i „Feldmaršala Svetozara Borojevića“, dvije zapažene knjige velikoga uspjeha kod čitateljske publike, Danijel Tatić u izdanju Despot infinitusa predstavlja čitateljskoj publici svoju treću autorsku knjigu naslova „Tvrđava Pula. Fortifikacijski sustav glavne austrougarske ratne luke“.

Na 167 stranica bogato ilustrirane, kolorizirane i mapirane knjige, čitatelji prvi put u jednoj cjelovitoj knjizi imaju prilike čitati o jednome povijesnom razdoblju grada Pule i otoka Brijuna kao njenog prirodnog produžetka i vojno-strateškog dodatka. To je bilo razdoblje u kojemu je grad Pula, drevni antički grad na zapadnoj obali Istre, koji se razvio na glavnim rimskim trgovačkim i vojnim putevima sjevernoga Jadrana, postao tvrđava Pula, vojni grad prvorazrednog pomorskog značaja i glavna ratna luka nekadašnje Austro-Ugarske Monarhije.

To je priča o gradu koji se iz malog provincijskog mjesta u drugoj polovici 19. stoljeća razvio u moderan i napredan grad, riječima samog autora. Tako priča pokriva razdoblje od priključenja Pule Habsburškoj Monarhiji odlukom na Bečkom kongresu samo devet dana prije bitke kod Waterlooa, 9. lipnja 1815., kroz razdoblje njenog najvećeg procvata druge polovice 19. i početka 20. stoljeća, novijega doba kada su pojedine utvrde i obrambena postrojenja korištena od vojske bivše države (JNA), pa sve do danas kada i Hrvatska vojska koristi neke njezine dijelove kao osmatračnice i komunikacijske centre.

Velika je vrijednost ove knjige što je pisana za svakoga, što nije nimalo lak zadatak autora koji nastoji privući široki krug čitatelja i zainteresirati ga za temu iz vojne povijesti. Jer ipak, radi se o vojnoj temi u kojoj središnju ulogu ima priča o vojnome gradu. Stoga je knjiga napisana jednostavno iako obiluje mnoštvom tehničkih podataka i pojmova. Zapravo je knjiga stručno-znanstvena monografija uobličena u historiografsko ruho. Ujedno se radi i o vještoj transformaciji izvorne povijesne građe u jedan cjelovit, jedinstven tekst napisan za svakodnevno čitanje.

Tako kolega Tatić prvi put objavljuje vrijedan povijesni materijal iz čak tri ogromna arhivska fonda iz tri različita arhiva u Republici Hrvatskoj. Uz navedeno, materijal je korišten iz mnoštva onodobnih i recentnih dodatnih izvora, poput specijaliziranih vojnih časopisa i navođenja relevantne literature. Time ova knjiga, osim istaknute izrazite komercijalne, ima i znanstvenu vrijednost jer se radi o knjizi izvora, odnosno objave izvorne arhivske građe.

Nakon kraćeg predgovora i uvoda, slijedi 37 posebnih tematskih priča: o stvaranju i funkciji tvrđave, sastavu, naoružanju, strateškoj važnosti i vojnome značaju tvrđave sa njenim obrambenim prstenom, prikazima sastavnica tvrđavnog kompleksa Pule, da bi knjiga završila popisom izvora i literature i bilješkom o autoru. Da bi čitatelji shvatili koncept suvremenih tvrđava, njihovu namjenu i ratnu svhru, Tatić nam donosi popis njenih sastavnica i objašnjava razliku između pojedinih vojnih pojmova, poput utvrde, za koje doznajemo da se dijele na obalne, oklopne i kopnene, tornjeve i bitnice koje se pak u slučaju Pule dijele na mužarske (po opsadnom topu mužaru), obalne i bočne bitnice te bitnice i otporne točke s topništvom.

Dalje doznajemo da je morski prilaz glavnoj austrougarskoj ratnoj luci štitilo čak 1450 mina položenih u četiri minska polja, dok je s kopna 16 obrambenih prstenova štitilo prilaz gradu[1]tvrđavi u slučaju napada protivnika. Tako je u srpnju 1885. godine organizirana pokazna vojna vježba u kojoj je simuliran veliki pomorsko-kopneni desant na Pulu koji su zadivljeni stanovnici grada i okolice imali prilike promatrati sa susjednih brežuljaka. Prizor je bio spektakularan, kao i romantično razdoblje mira u kojemu je grad proživljavao svoje zlatne godine. Zatim priča skreće na pojedine utvrde, bitnice i tornjeve.

Doznajemo da je sredina 50-ih godina 19. stoljeća u vojnoj tehnologiji gradnje obrambenih i tvrđavnih kompleksa bilo vrijeme tornjeva čijom je izgradnom obuhvaćena gradska jezgra u kojoj se nalazio Arsenal i ulaz u pulsku luku. Doznajemo da je i utvrda Bourguignon dobila ime po prvome austrougarskom admiralu, Antonu Michaelu Bourguignonu von Baumbergu, kojemu je 10. travnja 1875. godine car i kralj Franjo Josip I. dodijelio čin admirala, čime je on postao prvim časnikom carske i kraljevske ratne mornarice. Bourguignon je odigrao značajnu ulogu u taktičkom i operativnom razvitku austrougarske ratne mornarice jer je bio zaslužan za razvoj moderne borbene taktike pomorskog ratovanja brodova s pogonom na vijak, čime je pak neizravno pridonio austrougarskoj pobjedi nad talijanskom flotom u bitki kod Visa 1866. godine. Bourguignon je umro 1879. godine u Puli i pokopan je na Mornaričkome groblju. I ovdje nas Tatić raduje poslasticom: objavom dokumenta s potpisom admirala Bourgignona s pečatom Lučkog admiraliteta iz 1870. godine. Dokument koji bi najvjerojatnije ostao zaboravljen da ga Tatić nije objavio u ovoj knjizi.

Dodatnu vrijednost knjizi daju bogate ilustracije s kombinacijom historijskih i modernih fotografija čime je potpuno oživljen svijet pulske tvrđave, a čitatelj stječe dojam kao da je tamo. Primjerice, kolorizirani nacrt tornja Punta Christo iz 1865. godine, sa također koloriziranim tlocrtnim prikazom obalne utvrde Punta Christo iz 1886. godine na velikom preklapajućem formatu, kao i tekst o posebno konstruiranoj betonskoj obalnoj bitnici iz koje su tvrđavne posade ispaljivale torpeda na neprijateljske brodove, samo su neke od skrivenih tajni ove veličanstvene vojne strukture.

Na koloriziranim fotografijama ove tajne postaju bliskima i vuku čitatelja da posjeti Pulu. Isto se može reći i za Brijune gdje nam autor otkriva skrivenu stranu ovoga predivnog otočja, prezentirajući fantastične slike i pričajući priču o utvrdi Tegetthoff koja je dobila ime po čuvenom austrijskom admiralu, pobjedniku Viške bitke, uz kartografski prikaz utvrda i bitnica na Malom i Velikom Brijunu.

Na čitateljima ostaje da preostale tajne sami otkriju. Zaključno gledano, ovo je jedinstvena knjiga iz razloga što ima historiografsku, kolekcionarsku i suvenirsku vrijednost. Historiografsku, zato što ju je napisao Puljanin koji izvrsno poznaje priču o svome gradu ali i izvrsno poznaje povijesnu građu u arhivu u Puli, njenom muzeju, i Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu. Knjiga ima i kolekcionarsku vrijednost jer će poslužiti svim ljubiteljima vojne povijesti koji se bave utvrdama i tvrđavama kao neizostavan izvor informacija o Puli, a kolekcionarsku kao lijepi poklon djeci koje će roditelji odvesti na izlet u Pulu i na Brijune, koji će se čitanjem ove knjige sjećati toga puta čitav život.

Foto: Despot Infinitus

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije