Naslovnica

Prvi hrvatski tim "Wreck Hunters Adriatic" otkrio nam je olupinu parobroda "Vila" kojeg su potopili Britanci krajem Velikog rata

Jadransko more „groblje“ je mnogih brodskih olupina. Na Jadranu su se odvijale mnoge pomorske bitke u stoljećima iza nas, i more je progutalo mnoge brodove i druge ploveće objekte koji su na ovaj ili onaj način bili onesposobljeni za daljnju plovidbu.
04. kolovoza 2020. u 09:24 0 komentara 344 prikaza
Foto: VP

Jadransko more „groblje“ je mnogih brodskih olupina. Na Jadranu su se odvijale mnoge pomorske bitke u stoljećima iza nas, i more je progutalo mnoge brodove i druge ploveće objekte koji su na ovaj ili onaj način bili onesposobljeni za daljnju plovidbu.

UVODNIK NOVOGA BROJA Doista, tko je bio general Maksimilijan Čičerić Baćanski

U magazinu smo već u nekoliko navrata objavljivali neke od takvih nalaza olupina. Pokrenuli smo i serijal pod nazivom „Potopljena vojna povijest“, ali serijal koji nije zamišljen kao niz tekstova jedan za drugim, nego serijal pod identičnim nazivom, pod kojim ćemo povremeno objavljivati rezultate istraživanja pojedine brodske olupine u Jadranu. I tako smo za ovaj broj dobili novi materijal iz pera profesionalnog ronioca i istraživača Zorana Delibašića, koji je već kod nas objavljivao, a sad nam je donio priču o parobrodu za koji danas gotovo nitko nije čuo.

A prvu informaciju o postojanju olupine ovog parobroda u blizini Primoštena Delibašić je doznao uvidom u „Očevidnik potopljenih brodova“ poduzeća „Brodospas“ iz 1947. godine. Daljnjim istraživanjima literature te arhivske i foto-građe počelo je izlaziti na vidjelo sve više podataka o brodu, kao i kontekstu njegova potapanja. Ekipa je zatim otišla u Primošten i okolicu te razgovorala s lokalnim ribarima. I slijedila je posljednja faza – ekipa se spustila u podmorje, našla olupinu, fotografirala je, snimila video i nastavila dalje istraživati. Kako navodi Delibašić, daljnja arhivska istraživanja, koja su proveli nakon ronjenja, kao i detaljni pregled video snimke učinjene tijekom zarona, nedvojbeno su potvrdila da je riječ o ostatcima parobroda „Vila“ parobrodarskoga društva „Dalmatia“, koji je torpedom britanske podmornice potopljen 30. lipnja 1918. godine.

I tako u ovome broju imamo priču o Jadranu u Prvome svjetskom ratu, o parobrodu, o njegovom potapanju na samome kraju rata, kao i o olupini i njezinoj zaštiti. I na kraju svega, Delibašić i ekipa od ove godine nastupaju kao tim pod nazivom “Wreck Hunters Adriatic”, prvi takav u Hrvatskoj, te će sigurno ubuduće donijeti pregršt novih otkrića koja ćemo predstaviti i u magazinu!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Zašto Pula skriva svoju prošlost glavne austrougarske luke UVODNIK NOVOGA BROJA Slovenci Borojeviću dignuli spomenik, u Zemunu ima ulicu, u Hrvatskoj ništa UVODNIK NOVOGA BROJA Od "S-Boot-a" preko 16. pješačke pukovnije 1914. godine do Osmanlija
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.