Naslovnica

Psihodelično putovanje do srca tame

Jedan od najboljih filmova svih vremena, „Apokalipsa danas“ kulturološki je neizmjerno važan film koji je postao najbolje oličenje Vijetnamskoga rata.
03. srpnja 2020. u 09:00 1 komentara 377 prikaza
Foto: American Zoetrope

Budući da su u posljednja dva mjeseca odgođene sve premijere novih filmova, trenutno nema novih naslova ratne ili povijesne tematike koje bismo predstavili čitateljima. Zato je ovo izvrsna prilika da se prisjetimo nekih starih klasika, filmova koje smo nekako izbjegavali zato što su ih svi već pogledali i teško ih je predstaviti u novome svjetlu.

IZ NOVOG BROJA Što biste vi učinili u koži nacista?

Ali upravo su stari klasici toga vrijedni jer su njihove vrsnoće bezvremenske, a s vremenom samo još više dobivaju na kvaliteti i pokazuju zašto ćemo im se zauvijek diviti. Jedan je od tih filmova „Apokalipsa danas“, ne samo jedan od najboljih ratnih filmova, nego i zasigurno jedno od najboljih filmskih ostvarenja uopće. Coppolina psihodelična vizija Vijetnamskoga rata, prikaz svih ludosti i mana toga rata te neponovljive uloge Martina Sheena i Marlona Branda rezultirali su davne 1979. godine remek-djelom. Kao što je pukovnik Kurtz u filmu od sebe stvorio kult ličnosti i smatrao se nekom vrstom boga, na isti način „Apokalipsa danas“ ima status mita, jer svaki aspekt ovoga filma predstavlja nedostižan vrh. Režija, gluma, kamera i „soundtrack“ obično u filmovima igraju veliku ulogu, no u ovome slučaju međusobno se nadopunjuju i stvaraju rijetko viđeni spektakl.

Dotaknuti se svih razina koje čine „Apokalipsu danas“ toliko dobrim filmom težak je zadatak zato što su svi ti elementi isprepleteni i međusobno se nadopunjuju. Krenimo od samoga putovanja koje je u filmu simbolično na nekoliko načina. Satnik Willard (Martin Sheen) duševno je pogubljen vojnik američke vojske, koji iako više ne podnosi rat, on mu daje smisao i razlog da živi dalje. Jedino što ga može spasiti od ludila i opijanja alkoholom do smrti je novi specijalni zadatak, koji mu srećom i dolazi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Premalo ismijavamo Hitlera IZ NOVOG BROJA Konačno dobra serija o Domovinskome ratu IZ NOVOG BROJA Zapadno bojište u jednome dahu
  • rayip:

    Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ... prikaži još! ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ