IZ NOVOG BROJA

Psihodelično putovanje do srca tame

American Zoetrope
03.07.2020.
u 09:00

Jedan od najboljih filmova svih vremena, „Apokalipsa danas“ kulturološki je neizmjerno važan film koji je postao najbolje oličenje Vijetnamskoga rata.

Budući da su u posljednja dva mjeseca odgođene sve premijere novih filmova, trenutno nema novih naslova ratne ili povijesne tematike koje bismo predstavili čitateljima. Zato je ovo izvrsna prilika da se prisjetimo nekih starih klasika, filmova koje smo nekako izbjegavali zato što su ih svi već pogledali i teško ih je predstaviti u novome svjetlu.

Ali upravo su stari klasici toga vrijedni jer su njihove vrsnoće bezvremenske, a s vremenom samo još više dobivaju na kvaliteti i pokazuju zašto ćemo im se zauvijek diviti. Jedan je od tih filmova „Apokalipsa danas“, ne samo jedan od najboljih ratnih filmova, nego i zasigurno jedno od najboljih filmskih ostvarenja uopće. Coppolina psihodelična vizija Vijetnamskoga rata, prikaz svih ludosti i mana toga rata te neponovljive uloge Martina Sheena i Marlona Branda rezultirali su davne 1979. godine remek-djelom. Kao što je pukovnik Kurtz u filmu od sebe stvorio kult ličnosti i smatrao se nekom vrstom boga, na isti način „Apokalipsa danas“ ima status mita, jer svaki aspekt ovoga filma predstavlja nedostižan vrh. Režija, gluma, kamera i „soundtrack“ obično u filmovima igraju veliku ulogu, no u ovome slučaju međusobno se nadopunjuju i stvaraju rijetko viđeni spektakl.

Dotaknuti se svih razina koje čine „Apokalipsu danas“ toliko dobrim filmom težak je zadatak zato što su svi ti elementi isprepleteni i međusobno se nadopunjuju. Krenimo od samoga putovanja koje je u filmu simbolično na nekoliko načina. Satnik Willard (Martin Sheen) duševno je pogubljen vojnik američke vojske, koji iako više ne podnosi rat, on mu daje smisao i razlog da živi dalje. Jedino što ga može spasiti od ludila i opijanja alkoholom do smrti je novi specijalni zadatak, koji mu srećom i dolazi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

Ključne riječi

Komentara 1

RA
rayip
13:21 06.07.2020.

Prestao sam s uredom i sada. Radim od kuće 175 sati po satu radeći od kuće radeći ovaj jednostavan kućni posao na mreži. Zarađujem 22854 USD mjesečno radeći na mreži 4 sata dnevno. preporučio sam ti da probaš. nećete izgubiti ništa, samo ga isprobajte na sljedećoj web stranici i zarađujete svakodnevno ... Za više detalja ..............➤➤➤➤   cutt.ly/NyvKMnJ  

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije