IZ NOVOG BROJA

Regularno konjaništvo Sjevera i Juga - bitke i razaranja

Wikimedia Commons
22.08.2023.
u 08:08

Dominacija južnjačkog konjaništva nad sjevernjačkim sve do sredine rata imala je dublje uzroke. Konjaništvo Konfederacije bilo je organizirano kao samostalna taktička grupa

Konjaništvo je kroz stoljeća bilo primjer elitnog roda vojske. Pogotovo kroz razdoblje srednjeg vijeka, ono se etabliralo kao udarna snaga pojedinih europskih zemalja te posjedovalo jedinstvenu vojnu i kulturnu reputaciju.

Iako je razvojem oružja na barut, prvenstveno topništva, njegovo značenje počelo opadati te je pješaštvo preuzelo ulogu udarnog dijela vojne snage, konjanici su i u 19. stoljeću iskazivali odlike glamura, pustolovine, izdržljivosti, viteštva i hrabrosti te održavali svoj romantični pogled kao vještih i hrabrih ratnika. Ali u međuvremenu djelovanje konjaništva svelo se sa uloge udarne snage na silu, koja je obavljala dužnosti kao što su izviđanje, traženje neprijateljskih lokacija i snaga, te zaštita vlastitih bokova uz pokušaje opkoljavanja neprijatelja. Neovisno od svoje vojne učinkovitosti obje strane tijekom Američkog građanskog rata, kako Unije tako i Konfederacije, slale su svoje konjaničke snage u operacije odvojene od pokreta glavnih vojski i njihovih vojnih akcija, u samostalne pothvate koje su kod regularnog konjaništva, za razliku od gerilskih jedinica, bile dio ukupnih taktičkih pokreta, a izvođene naredbom regularnog vojnog zapovjedništva.

Konjaničke jedinice iznenada su iskrsavale iza neprijateljskih linija oslanjajući se na tajnost te izazivale paniku kod protivnika i civilnog stanovništva. Dominacija južnjačkog konjaništva nad sjevernjačkim sve do sredine rata imala je dublje uzroke. Konjaništvo Konfederacije bilo je organizirano kao samostalna taktička grupa, ustrojena prvo u diviziju, a kasnije u konjanički zbor i njegova važnost bila je puno veća nego konjaništva u redovima Sjevera. Sve to dovelo je do toga da su se konjaničke snage Konfederacijske vojske pokazale nadmoćnima nad konjanicima Unije te su do sredine 1863. pobjeđivale u gotovo svim bitkama protiv protivnika. Južnjacima je jahanje i pucanje bilo urođeno kroz rad i boravak u prirodi te je život sa konjem, navika jahanja i streljaštvo odmah u početku rata stvaralo razliku u kvaliteti kadra. Zapovjednički kadar južnjačkog konjaništva ujedno je uglavnom bio aristokratskog porijekla, u kojem je vještina ophođenja sa konjem bila dio općeg odgoja. Oni su također često nastavljali vojnu tradiciju još iz Američke revolucije ili gerilaca iz Američko-meksičkog rata.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. kolovoza 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije