Naslovnica

Prekid s tradicijom - Američki građanski rat (1861.-1865.)

Jedinstven je vojnopovijesni događaj; tehnološki razvoj naoružanja i druge opreme uzrokovao je promjenu taktika i doktrina tijekom sukoba
19. listopada 2022. u 08:36 0 komentara 272 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Američki građanski rat jedinstven je vojnopovijesni događaj iz više gledišta; tehnološki razvoj naoružanja i druge opreme uzrokovao je promjenu taktika i doktrina tijekom sukoba, dok je prema sveobuhvatnom uprezanju državnih potencijala naznačio novi trend u ratovanju, koji će se narednih desetljeća proširiti čitavim svijetom.

IZ NOVOG BROJA Operativna umjetnost u kampanji "Drugi Bull Run" 1862.

Pobjednička, sjevernjačka strana ratu je pristupila ne samo vojno, nego i ekonomski, fiskalno i vanjsko-politički na način svojstven ponašanju suvremenih država stavljenih u slične situacije. U sukobu su direktno bile angažirane stotine tisuća ljudi te se mala jezgra profesionalnih vojnika pokazala nedostatnom i glavni teret borbe pao je na pleća građana-vojnika. Pomoću nepopularnog instrumenta mobilizacije – korištenog prvi put u povijesti Sjedinjenih Američkih Država (SAD) – sukobljene su armije višekratno nadmašile mirnodopski sastav i već samom svojom veličinom postavile nove logističke, operativne, medicinske i druge velike organizacijske i tehničke zahtjeve pred odnosna vodstva. Kvalitativna promjena svih sastavnica ratovanja koja je do tad već neko vrijeme bila u nastajanju, u ovom se, najkrvavijem sjevernoameričkom, ratu u potpunosti pokazala. Većina vojnika i političara u tadašnjim europskim i svjetskim silama tu promjenu nije zamijetila ili razumjela, što će krajem 1914. dovesti do četverogodišnjeg rovovskog klanja s malo strateških dobitaka i puno ljudskih gubitaka, kao i nestajanja mnogih iluzija vojno-političkih vrhuška.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2022.

AMERIČKI GRAĐANSKI RAT Waterloo Konfederacije SNAJPER Prvi strijelci u Austrijanaca POVIJEST SVIJETA Rat čije podjele traju i danas
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.