IZ NOVOG BROJA

Rendžeri, gerilci i odmetnici u Američkom građanskom ratu

Wikimedia Commons
25.07.2023.
u 14:50

Gerilci protivnici ropstva od samog njihovog početka ne mogu se opisati kao grupe koje su generalno bile lojalne Uniji

Početkom rata između Unije i novoformirane Konfederacije 1861. godine stanovništvo širom sjevera i juga Sjedinjenih Država nije vjerovalo da će ratni sukob trajati dugo.

Ono nije bilo neposredno upoznato sa krvoprolićem i nepomirljivosti dviju suprotstavljenih strana, koje je već više od dvije godine trajalo u Kansasu i na granici Missourija. Izvještaji u novinama uzdizali su herojstvo jedne i krvoločnost druge strane, ovisno o tome koju stranu bi dotične novine preferirale, a publika bi ih čitala sa zanimanjem, ali uzimala kao nešto što se događa daleko i nje se neposredno ne tiče. Čak su političari i generali novoformiranih dobrovoljačkih vojski pretpostavljali da će se velike vojske sukobljavati i manevrirati jedna protiv druge na otvorenom polju, te da će pobjeda vlastitih snaga ujedno značiti i kraj rata. No stvarnost već započetog krvavog sukoba bila je sasvim drugačija i postojeći gerilski sukob se proširio toliko, da je postao sastavni dio velikog rata. Iako možemo uzeti da je međusobna gerilska aktivnost obje strane počela već ranije, na strani Konfederacije se proširila kao spontana reakcija na invaziju sa sjevera. Gerilski način ratovanja ujedinjavao je sve ono što se smatralo južnjačkim karakteristikama; drskost nasuprot opreza, napad nasuprot obrani bez obzira na jakost protivnika, samouvjerenost u vlastitu snagu te improvizacija nasuprot discipliniranog odgovora na opasnost. Tradicija gerilske borbe za oslobođenje protiv Velike Britanije još iz Američke revolucije doživjela je svoju renesansu. Južnjački gerilci bili su organizirani neovisno od regularne vojske i borili su se za Konfederaciju; njihovi protivnici na strani Unije obično su se nazivali „Jayhawkers“ i djelovali su pretežno u Kansasu.

Gerilci protivnici ropstva od samog njihovog početka ne mogu se opisati kao grupe koje su generalno bile lojalne Uniji. Naime krajem pedesetih godina 19. stoljeća, još prije početka građanskog rata (da je pobijedio Jug vjerojatno bi ga nazivali ratom za oslobođenje i nezavisnost) pojavilo se ime „Jayhawkers“, koje se koristilo za milicije tzv. slobodnih državnika, senatora i kongresmena koji su se protivili uvođenju ropstva u Kansasu.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije