Naslovnica

Reportaža s Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata pun pogodak

Naš vrli autor Zvonimir Freivogel donio nam je pak šlager ovog broja, manje poznatu temu, kao što je i manje poznata tema o njemačkom bombardiranju Barija početkom prosinca 1943. godine, dvije godine nakon japanskog napada na Pearl Harbour.
05. rujna 2019. u 13:35 0 komentara 1140 prikaza
Foto: Vojna povijest

Ekskluzivna reportaža s bivšeg Istočnog bojišta Prvoga svjetskog rata odlično je odjeknula među čitateljima. I to ne čudi, jer se o toj bojišnici zna samo općenito kod nas, ali puno premalo u odnosu na broj hrvatskih vojnika, dočasnika i časnika koji su ondje bili u ratu, i mnogi zauvijek gore ostavili i svoje kosti. Posebice je mali broj nas koji imamo prilike otići gore, i sto godina poslije, i obići sva ta mjesta ratovanja i stradanja.

UVODNIK NOVOGA BROJA Krležina Galicija u putopisnoj reportaži sto godina poslije

Zato je od velike vrijednosti sve ovo što u magazinu piše kolega Filip Katanić, pa tako i u drugom nastavku o ovome broju. Prvi je plan bio da reportaža ide u tri nastavka, ali kad smo obojica shvatili koji i kakav materijal autor ima, odmah smo se složili da reportaža treba ići u pet nastavaka, i tako će biti. Jer je naša ekipa gore provela nekoliko dana tijekom kojih je autor na fotografijama zabilježio niz prvorazrednih lokacija, a da ne govorim još i o tekstualnom materijalu koji ide uz fotografije. Stoga ćemo još u ovome i u iduća tri broja doista uživati u Katanićevoj reportaži i kroz njegove tekstove i fotografije pokušati se donekle uživjeti u ambijent u kojemu su ratovali hrvatski vojnici prije stotinjak godina na Istočnome bojištu.

Nadalje, iako nas prof. dr. sc. Mirko Bilandžić svaki put oduševi svojom novom analizom, moram naglasiti da je ova o Brexitu i Sjevernoj Irskoj također pogođena i aktualna, ali i s vrlo neugodnim, opravdanim pitanjem - hoće li odlazak Velike Britanije iz Europske unije obnoviti krvavi sjevernoirski sukob, za koji s pravom kaže, koji u svojoj suvremenoj fazi traje od 1969., da je zasigurno jedan od najdugotrajnijih i najkrvavijih sukoba u suvremenoj Europi, u kojemu je život izgubilo 3 600 osoba, dok ih je 50-ak tisuća ranjeno!? Jedno je sigurno, da je Brexit snažno podijelio Sjevernu Irsku i da je u bliskoj budućnosti svašta moguće.

Naš vrli autor Zvonimir Freivogel donio nam je pak šlager ovog broja, manje poznatu temu, kao što je i manje poznata tema o njemačkom bombardiranju Barija početkom prosinca 1943. godine, dvije godine nakon japanskog napada na Pearl Harbour. Katastrofa u luci u Bariju bio je najveći poraz Saveznika nakon Pearl Harboura, pa je tragedija u Bariju s pravom dobila i dodatak – drugi Pearl Harbour.

 | Autor : Vojna povijest Foto: Vojna povijest

 

UVODNIK NOVOGA BROJA Hvala čitateljima i autorima koji su nas doveli do 100. broja magazina UVODNIK NOVOGA BROJA Za stoti broj pripremamo mala iznenađenja za čitatelje UVODNIK NOVOGA BROJA General Josip Filipović još je jedan zaboravljeni hrvatski velikan
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.