Naslovnica

Rođen Tiberije Klaudije Druz

Bio je vrlo razuman i gostoljubiv car. Jednom prilikom kada su k njemu dolazili pučki tribuni, ispričao im se zbog tijesnoga prostora i što su morali stajati dok ih je saslušavao.
13. kolovoza 2020. u 08:36 0 komentara 228 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Dana 1. kolovoza 10. g. pr. Kr. u današnjem Lyonu rođen je rimski car Klaudije. Bio je to prvi rimski car koji je rođen izvan Rima i prvi koji je izabran voljom vojske, čiji je izbor Senat samo formalno potvrdio. U početku je smatran vrlo neprikladnim za cara zbog svojih fizičkih nedostataka – bio je šepav i imao je problema s govorom. U trenutku stupanja na prijestolje Klaudiju je bilo pedeset godina. Budući da je njegov prethodnik Kaligula ostavio Carstvo u financijskim problemima, Klaudije je postepeno reorganizirao državne financije i institucije te je ukinuo Kaliguline odredbe koje su bile štetne za rimski sustav. Prvi je to car koji je vjernost vojnika iskupio novčanom nagradom.

Bio je vrlo razuman i gostoljubiv car. Jednom prilikom kada su k njemu dolazili pučki tribuni, ispričao im se zbog tijesnoga prostora i što su morali stajati dok ih je saslušavao. Vladao je pod utjecajem svojih žena, a Agripina ga je, prije nego što ga je dala otrovati, navela da nasljedstvo na prijestolje osigura njezinu sinu Neronu.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u kolovozu 2019.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bregalnička bitka IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Nevesinjska puška IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Sempacha
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.