Naslovnica

Kao začetnik Severske dinastije, Septimije Sever poznat je po uspješnoj reformi uprave

Septimije je bio začetnik Severske dinastije koja je od 193. do 235. godine bila na čelu Rimskoga Carstva i ostala poznata po ekonomskoj stabilnosti i uspjesima u obrani granica Carstva.
12. travnja 2021. u 10:29 0 komentara 1412 prikaza
Foto: Wikiwand

Septimije Sever rođen je 11. travnja 145. u Africi. Rođen je na području današnje Libije, u gradu Leptis Magna, stotinjak kilometara udaljen od Tripolija, grada koji je u doba Septimija Severa bio jedan od najvećih gradova u Rimskome Carstvu.

Septimije je bio začetnik Severske dinastije koja je od 193. do 235. godine bila na čelu Rimskoga Carstva i ostala poznata po ekonomskoj stabilnosti i uspjesima u obrani granica Carstva. Septimije Sever poznat je po uspješnoj reformi uprave koja je omogućila produktivno i efikasno prikupljanje poreza. Ukinuo je privilegije rimskim građanima, čime su i oni postali porezni obveznici. Uz porez na promet, carine, porez na potrošnju, uvodi i porez na imovinu.

U njegovo doba Rimsko Carstvo prostiralo se od Škotske pa do područja današnjega sjevernog Iraka. Naročito je proširio granice Carstva u Africi, koja je u doba Rimskoga Carstva imala veliku ulogu i smatrana je žitnicom Carstva. Kao prvi rimski car rođen u Africi, nastojao je umanjiti razlike između Rimskoga Carstva i provincija. Umro je u britanskome gradu Yorku 211. god

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u travnju 2020.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Craonne IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Zaboravljena bitka kod Adve IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Završetak Prvoga punskog rata
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.