IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA"

Završetak Prvoga punskog rata

Wikipedia
24.03.2021.
u 07:52

Prvi rat vodio se s promjenjivim uspjehom, a završen je 10. ožujka 241. g. pr. Kr. pobjedom Rima.

Nakon ujedinjenja Italije Rim je postao snažna sila, posebno u pogledu brojčane snage. Širenje rimske vlasti i porast njezine moći doveli su do sukoba s Kartagom.

Kartaga je bivša kolonija koju su osnovali Feničani na sjevernoj obali Afrike. Zahvaljujući razvijenim trgovačkim vezama, dobro organiziranoj poljoprivredi i snažnoj mornarici, Kartaga se izdignula u najveću silu zapadnoga Sredozemlja. Zavladala je obalama današnje Španjolske, zapadnom Sicilijom, Sardinijom, Korzikom i brojnim malim otocima zapadnoga Sredozemlja. Trgovačka premoć Kartage na Sredozemlju smetala je Rimljanima. Zbog toga su se vodili punski ratovi. Prvi rat vodio se s promjenjivim uspjehom, a završen je 10. ožujka 241. g. pr. Kr. pobjedom Rima. Na početku ratovanja u prednosti je bila Kartaga zbog svoje snažne flote, za razliku od Rimljana koji su još bili prilično nevješti pomorci. No uskoro su rimski brodograditelji za brodove nadogradili pokretne mostove pomoću kojih se rimska vojska prebacivala na kartaške brodove i bez problema pobjeđivala kao u kopnenoj bitki. Na kraju rata Kartažani su morali napustiti Siciliju, Korziku i Sardiniju te su ti otoci postali prve rimske provincije.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2020.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije