Naslovnica

Samuraji - Ratnici srednjovjekovnoga Japana

Samuraje su upošljavali feudalni gospodari za obranu svojih teritorija od suparnika, za borbu protiv neprijatelja koje je takvima proglasila vlada i za borbu s neprijateljskim plemenima i banditima.
23. lipnja 2020. u 11:15 1 komentara 397 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Samuraji (također „bushi“) bili su skupina ratnika koja je nastala u 10. stoljeću u Japanu, a koja je služila vojnu službu sve do 19. stoljeća. Elitni i visoko obučeni vojnici vješti u korištenju luka i mača, samuraji su bili bitna sastavnica japanske srednjovjekovne vojske.

IZ NOVOG BROJA Zmajski stijeg protiv izlazećeg sunca

Samuraji su možda pretjerano romantizirani još od 18. stoljeća kao uzor viteštva i časti, ali postoji mnogo primjera koji pokazuju njihovu veliku hrabrost i odanost gospodarima, posebno čak izvrćući ritualno samoubojstvo u slučaju poraza ili smrti njihova gospodara. Ratovi u srednjovjekovnome Japanu bili su, doduše, krvavi i beskompromisni kao u bilo kojoj drugoj regiji, a novac je često bio glavni motiv mnogih samuraja za sudjelovanje u bitki. Od 17. stoljeća više nisu potrebni za vojne položaje, a otad su samuraji često postajali važnim moralnim učiteljima i savjetnicima u zajednici.

Razvoj i status

Vladin sustav regrutacije u Japanu okončan je 792. godine te su u sljedećem razdoblju „Heian“ (794. – 1185.) formirane privatne vojske kako bi se zaštitili gospodarski interesi („shoen“) plemića koji su većinu svojega vremena provodili daleko na carskome dvoru. To je bio početak samuraja, čije ime znači „polaznik“, dok glagol „samurau“ znači „služiti“, pa je taj izraz izvorno predstavljao klasu, a ne vojnu profesiju koju će kasnije označavati. Bilo je i drugih klasa ratnika, ali samuraj je bio jedini koji je imao konotaciju služenja carskomu dvoru.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

ZLOČINI Nanking, masakr ravan holokaustu Mitsubishi F-2 Tiha voda brege dere Imperij uzvraća udarac – kako je Japan stvorio vojsku koju zapravo nema? NA DANAŠNJI DAN Sjedinjene Američke Države objavile rat Japanu!

 

  • dawigaa:

    Vеčегаs sam slоbоdna Želitе li рорiti piće, кliкnite vеzu dа biste рrоnašli moj рrofil s telеfonskim brojem  ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ