Naslovnica

Sedam desetljeća NATO-a

Prekretnica je to za najdugovječniji vojno-politički savez suvremenoga svijeta, koji je američki predsjednik Bill Clinton na proslavi pet desetljeća osnutka 1999. godine označio kao temeljni stup međunarodne sigurnosti za 21. stoljeće.
09. kolovoza 2019. u 13:11 0 komentara 125 prikaza
Foto: Jim Garamone/United States Department of Defense

Organizacija Sjevernoatlantskoga ugovora („North Atlantic Treaty Organization“), poznatija kao NATO savez, prije nekoliko mjeseci obilježila je sedam desetljeća postojanja. Impresivan je to događaj, ali i prekretnica za najdugovječniji vojno-politički savez suvremenoga svijeta, koji je američki predsjednik Bill Clinton na proslavi pet desetljeća osnutka 1999. godine označio kao temeljni stup međunarodne sigurnosti za 21. stoljeće.

IZ NOVOG BROJA Šri Lanka: od etnonacionalnoga do islamističkoga terorizma

Vrijedno je stoga analizirati dosadašnje učinke NATO-a, ali i njegovu ulogu u novim uvjetima, sasvim drukčijima od onih kada je nastao. Za razliku od tvrdokornoga bipolarnog hladnoratovskog svijeta u kojemu je osnovan, suvremeni NATO djeluje u svijetu koji je istodobno interpolaran, multipolaran i međuovisan, svijetu koji je politički, sigurnosno i gospodarski sve kompleksniji, sve povezaniji i sve prijeporniji, u svijetu s rastućom multipolarnošću i opadajućim multilateralnim mehanizmima usuglašavanja različitih interesa i rješavanja sukoba i prijepora.

NATO je nastao kao rezultat međunarodnih odnosa stvorenih nakon Drugoga svjetskog rata, uokvirenih u niz strateških determinanti: kraj suradnje savezničke koalicije u Potsdamu, sovjetska okupacija istočne Europe i stvaranje komunističkoga bloka, završetak američke izolacionističke politike i operacionalizacija pomoći stradalim državama posredstvom tzv. Marshallova plana te sovjetsko zatvaranje socijalizma i država „narodne demokracije“ uz golemu sovjetsku vojnu moć (oko 200 divizija) u Europi. Osnovan je činom potpisivanja Sjevernoatlantskoga sporazuma (međunarodnoga ugovora o osnivanju s 14 članaka) u Washingtonu 4. travnja 1949. godine. Njegovi ciljevi su ostvarenje sigurnosti te osiguranje slobode, zajedničkoga nasljeđa i civilizacije zasnovanih na demokraciji, udruživanje napora članica kako bi ostvarili mir i sigurnost, kao i pomaganje stabilnosti sustava i blagostanja na području Sjevernoga Atlantika.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2019.       

IZ NOVOG BROJA Sudanski sukobi kao opetovana prijetnja međunarodnoj sigurnosti      IZ NOVOG BROJA Redefinirano promišljanje sigurnosti: kultura kao determinanta "policyja" i prakse nacionalne sigurnosti IZ NOVOG BROJA Međudržavni ratovi 21. stoljeća: indijsko-pakistanski odnosi
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.