IZ NOVOG BROJA

Šri Lanka: od etnonacionalnoga do islamističkoga terorizma

Wikimedia Commons
09.07.2019.
u 08:55

„Islamske državice“ mnogo su veći problem za međunarodnu sigurnost od Islamske države. Njezin ideološki koncept zasigurno nadživljava organizaciju koja je s njim najčvršće povezana. Je li Šri Lanka bila samo proba?

U povijesti terorizma Uskrs i uskrsno razdoblje zauzimaju istaknuto mjesto. Možda je dostatno prisjetiti se Uskrsnoga ustanka u Irskoj iz 1916. godine kojim je proglašena neovisna „Irska Republika“ na teritoriju cijeloga irskog otoka.

Tom neostvarenom idealu irskih republikanca Irska republikanska armija, kao teroristička organizacija, posvećena je do današnjih dana. Ili, što je nama mnogo bliže, „krvavoga Uskrsa“ na Plitvicama 1991. godine kada je terorističkim udarima pobunjenih Srba nagoviještena brutalna velikosrpska agresija na Hrvatsku. Povezanosti terorizma i Uskrsa 2019. godine svjedočila je i Šri Lanka.

Na Uskrs, 21. travnja, u sedam gotovo simultanih, sinkroniziranih terorističkih udara u trima gradovima militantni islamisti izvršili su udare na tri crkve te četiri luksuzna hotela. Mete su predstavljale katoličke crkve „Saint Anthony’s Shrine“ u Colombu i „Saint Sebastian“ u gradu Negombo te evangelička crkva „Zion Church“ u gradu Batticaloa. U glavnome gradu Colombu pogođeni su sljedeći hoteli: „Shangri-La Hotel“, „Cinnamon Grand Hotel“, „The Kingsbury Hotel“ te „Tropical Inn“.

Teroristički udari odnijeli su 258 života (45 inozemnih državljana), dok je više od 500 osoba ranjeno. Napade su izvele dvije lokalne islamističke skupine, „National Thawheed Jama’ut“ (NTJ) i „Jammiyathul Millathu Ibrahim“ (JMI), povezane s Islamskom državom koja je i preuzela odgovornost za krvave koordinirane samoubilačke bombaške udare. Nakon dvaju desetljeća relativno mirnoga razdoblja, koje je uslijedilo 2009. godine primirjem kojim je okončan 26-godišnji građanski rat u čijem je središtu bio terorizam, Šri Lanka je bačena na koljena: proglašeno je izvanredno stanje.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2019.       
 


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije