NA DANAŠNJI DAN

Početak krvave 7. bitke na Soči u Prvome svjetskom ratu

Wikimedia CC
14.09.2017.
u 07:46

Na vrlo teškom terenu oko rijeke Soče dogodilo se najmanje 12 bitaka od lipnja 1915. godine do studenoga 1917. godine.

Na današnji dan 14. rujna 1916. godine, talijanske su snage tijekom Prvoga svjetskog rata pokrenule kratak i izravan napad na austro-ugarske položaje na rijeci Soči, piše History.

Talijanski ulazak u Veliki rat koji se dogodio 23. svibnja 1915. godine, otvorio je novo bojište koje je bilo dugačko čak 600 kilometara, a većina terena bila je planinska. Nakon objave rata, slabo opremljena talijanska vojska odmah je započela napad na regiju južnog Tirola te je stigla do rijeke Soče gdje su ih susrele austro-ugarske snage i to vrlo čvrstim otporom. Vrlo težak teren pun snijega činio se neprohodan za napadačke operacije te se nakon uspješnih talijanskih napada u početku borba okrenula u pat poziciju.

Luigi Cadorna, šef stožera talijanske vojske, smatrao je kako njegova vojska može lako osvojiti neprijateljska područje uz rijeku Soču, rijeku dugačku oko 120 kilometara koja teče sa sjevera prema jugu na austro-ugarskoj granici s Italijom (današnja Slovenija). Talijani su pokrenuli svoju prvu ofenzivu u regiji poznatiju pod nazivom Prva bitka na Soči u lipnju 1915. godine.

Sedma bitka na Soči koja se odvijala između 14. i 17. rujna 1916. godina, trebala je ponoviti uspjehe šeste i najuspješnije talijanske ofenzive koja se odvijala mjesec dana ranije. U toj su bitki Talijani odbacili austrijske snage čak pet kilometara prije nego što je Cadorna zaustavio napad te objavio uspjeh. Nažalost po Talijane, novi je napad u rujnu bio manje učinkovit. Iako su Talijani zauzeli nekoliko planinskih vrhova, Austrijanci su ih uspjeli odbaciti. Talijani su osvojili vrlo malo teritorija ali uz veliku cijenu u žrtvama.

Na vrlo teškom terenu oko rijeke Soče dogodilo se najmanje 12 bitaka od lipnja 1915. godine do studenoga 1917. godine. Navedene su bitke, uz tešku bitku kod Caporetta (12. bitka na Soči) odnijele čak 300.000 talijanskih žrtava - što znači pola od ukupnog broja talijanskih žrtava u Prvome svjetskom ratu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije