IZ NOVOG BROJA

Sovjetska invazija Afganistana 1979.-1989.

Dario Kišak
13.10.2024.
u 08:49

Unatoč uspješnim taktikama i pobjedama, Sovjeti se nisu mogli dugoročno održati zbog stalnog priljeva ljudstva, opreme i novca mudžahedinima

Povijest Afganistana povijest je otpora različitim osvajačima, naoružanim skupinama i državnim udarima.

Paštunska plemena uspjela su zaustaviti osvajačke nalete Aleksandra Velikog prema istoku, arapska osvajanja deset stoljeća kasnije, a tijekom 19. i 20. stoljeća uspjela su se oduprijeti invazijama Britanskog Carstva (1838. - 1842., 1878. - 1880., 1919.) čiji je cilj bio nametanje marionetske vlade, odnosno uspostavljanje kolonijalističke vlasti. Afganistan je tijekom Drugog svjetskog rata uspio ostati neutralan zahvaljujući naporima kralja Zahira Shaha čija je četrdesetogodišnja vladavina (1933. - 1973.) bila najduži period stabilnosti u modernoj povijesti Afganistana. Od 1953. kralj Zahir Shah na mjesto premijera imenovao je svojeg rođaka Mohammada Dauda koji će postati vrlo važna politička ličnost u Afganistanu. Politički konzervativac Daud provodio je ekonomske i socijalne reforme ključne za modernizaciju Afganistana. Svojim reformama stekao je veliki utjecaj nad kraljem, a u deset godina, koliko se zadržao na funkciji, pokrenuo je prijeko potrebne infrastrukturne zahvate, izgradio tvornice i prokopao kanale za izgradnju ustav za navodnjavanje.

Uz pomoć SSSR-a, SAD-a i Zapadne Njemačke izgradio je zračne luke i ceste usputno radeći na modernizaciji vojske. Sovjetsko-afganistanski odnosi već su dio 20. stoljeća bili na razini dobrosusjedskih. Iako su dobri odnosi sa Sovjetskim Savezom doprinijeli razvoju države, sve su više smetali afganistanskim religijsko-konzervativnim društvenim skupinama. Premda je Daudova politika bila otvorena za suradnju i s Istokom te Zapadom, utjecaj SAD-a nije se uspio održati zbog velikog utjecaja SSSR-a uzrokovanog upravo prethodno spomenutom dugogodišnjom suradnjom Kabula i Moskve. Daud je nastojao provesti politiku balansa između Istoka i Zapada u svrhu razvijanja države, no sve se više priklanja komunističkim idejama te Sovjetima što je bio razlog njegova razrješenja krajem 1963. godine. Zahir Shah ga je smjeni kako bi primirio religijsko- konzervativnu zajednicu koja je sve više protestirala protiv Daudove vlade te uvodi oblik konstitucionalne monarhije sa slobodom govora i slobodnim političkim strankama koje su trebale nastaviti s Daudovim reformama.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije