Naslovnica

Specijalne vojne postrojbe

Većina prikazanih eksponata odnosi se na specijalne postrojbe iz vremena Domovinskoga rata, dok iz nekog neobjašnjivog razloga gotovo da i nemamo predmeta specijalnih postrojbi Hrvatske vojske iz poslijeratnog perioda.
20. prosinca 2021. u 08:47 0 komentara 463 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Elitu svake vojske čine njihove specijalne postrojbe, malo vrhunski izvježbanih i opremljenih vojnika specijaliziranih za izvršavanje raznih zadaća. Upravo ta činjenica, a i to što se o njima previše ni ne zna, pobuđuje veliki interes javnosti.

IZ NOVOG BROJA Makete kapetana Petkovića

Mi smo u muzeju tijekom ovih godina upoznali nekoliko pripadnika takvih postrojbi koji su nam za postav poklonili svoje artefakte koje ćemo vam prikazati na sljedećim stranicama. Na žalost, odnosno kako je to nepisano pravilo, u dogovoru s njima, nikoga nećemo spominjati, ali će se oni kroz prikazane eksponate sigurno prepoznati. Kod izbora predmeta za prikazivanje na ovim stranicama suzili smo izbor tako da je još dosta toga iz razumljivih razloga ostalo neprikazano, a pogotovo što se tiče zemljovida i razne dokumentacije koji se nalaze u arhivima dostupnim za daljnja proučavanja. Naravno, tu je i jako puno video materijala i knjiga koje se odnose na ovu temu, a koje smo ovdje samo spomenuli.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2021.

IZ NOVOG BROJA Hrvatsko vijeće obrane (HVO) IZ NOVOG BROJA Domovinski rat kroz fotografiju IZ NOVOG BROJA Fragmenti SAO Krajine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.