Naslovnica

Spektakularne fotografije napredovanja partizana od Jasenovca do Zagreba 1945.

Zahvaljujući beogradskome povjesničaru dr. sc. Bojanu Dimitrijeviću, ali i naklonosti samog Muzeja Jugoslavije, dobili smo na korištenje sve te fotografije od kojih je najveći dio objavljen u upravo tiskanoj knjizi “Zagreb-svibanj 1945.”
05. prosinca 2020. u 09:48 0 komentara 1478 prikaza
Foto: VP

Nevjerojatan je podatak da su tek nedavno otkrivene izvanredne fotografije koje dokumentirano prate pokrete Jugoslavenske armije od istoka prema Zagrebu.

UVODNIK NOVOGA BROJA Škot Martin: "Vukovar je hrvatski Alamo 20. stoljeća"

Nevjerojatan je podatak da je sačuvano gotovo 600 fotografija koje prate put partizanskih snaga od ulaska Jugoslavenske armije u mjesto i logor Jasenovac početkom svibnja 1945. godine te prate put postrojbi Jugoslavenske armije kroz Pakrac, Čazmu, Vrbovec, Dugo Selo, sve do Trga bana Jelačića u Zagrebu. Sve te fotografije načinio je tadašnji fotoreporter “Tanjuga” Branko Savić. Njegove su fotografije spletom okolnosti završile u Kabinetu Maršala Jugoslavije u Beogradu koji je osnovan 1947. godine. I trag im se zagubio do prije pet godina, kad je današnji Muzej Jugoslavije u Beogradu naslijedio kompletnu fototeku Arhiva Josipa Broza Tita, i kad su je počeli sređivati, i kad su otkrili i Savićeve fotografije. Sve ih je trebalo presnimiti, obraditi, i onda je mali dio njih izložen u Muzeju Jugoslavije u ljeto ove godine.

Zahvaljujući beogradskome povjesničaru dr. sc. Bojanu Dimitrijeviću, ali i naklonosti samog Muzeja Jugoslavije, dobili smo na korištenje sve te fotografije od kojih je najveći dio objavljen u upravo tiskanoj knjizi “Zagreb-svibanj 1945.”. U ovome broju magazina kraća je priča o ovim fotografijama i njihovom autoru, kao i o tome što je na njima snimljeno. Također je u ovome broju samo mali dio fotografija, kratki pregled onoga što je Savić na putu s partizanima snimio. Fotografije su spektakularne! Pravo povijesno bogatstvo, svjedok vremena. Savić je snimio sve, od ulaska partizana u Zagreb, do proslava, mitinga, vojnog mimohoda, zarobljeničkih kolona, logora, do dolaska predsjednika ZAVNOH-a Vladimira Nazora, i nekih svakodnevnih događaja u gradu neposredno nakon rata. Dakako da nema i slika pogubljenja u organizaciji nove vlasti. Kako navodi Dimitrijević, na te događaje fotoreporteri nisu pozivani. Kako god, Savićeve fotografije prvorazredan su povijesni izvor, a uz opširne opise svaka fotografija govori i sama za sebe.

Siguran sam, samo ovo navedeno dovoljno je za uzeti u ruke i ovaj broj magazina i knjigu, i listati i gledati i čitati.

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Napoleon i 200 godina nakon smrti izaziva veliki interes UVODNIK NOVOGA BROJA O Iračko-iranskome ratu na hrvatskome jeziku gotovo ništa UVODNIK NOVOGA BROJA Prvi hrvatski tim "Wreck Hunters Adriatic" otkrio nam je olupinu parobroda "Vila" kojeg su potopili Britanci krajem Velikog rata

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.