Naslovnica

Napoleon i 200 godina nakon smrti izaziva veliki interes

Uz sve druge dobre materijale u ovome broju, posebno bih naglasio nastavak serijala potopljene vojne povijesti iz pera Zorana Delibašića. Doista vrhunsko štivo i vrhunske podvodne fotografije, opet!
05. listopada 2020. u 10:03 0 komentara 518 prikaza
Foto: VP

U svibnju iduće godine navršit će se 200 godina od smrti Napoleona Bonapartea. Iako je, dakle, prošlo već gotovo 200 godina od njegove smrti, Napoleon je i danas izuzetno zanimljiva ličnost, koja i dalje izaziva veliki interes zainteresirane javnosti, istraživača, pa tako i ljubitelja vojne povijesti.

UVODNIK NOVOGA BROJA O Iračko-iranskome ratu na hrvatskome jeziku gotovo ništa

Kako ukratko navodi Hrvatska enciklopedija, u povijesnim razmjerima Napoleon je bio iznimna pojava. Na raznovrsnim područjima svoje djelatnosti (vojne, diplomatske, zakonodavno-upravne) isticao se velikom energijom, neobičnim pamćenjem i golemom radnom sposobnošću. Na polju ratne vještine pokazao je svojstva velikoga vojskovođe originalnih zamisli. Njegove koncepcije o strategiji i taktici utjecale su na razvoj vojnih znanosti 19. stoljeća, a njegove državne reforme preuzele su postupno sve države.

I doista, upravo zbog toga, što je kratko vladao, a vladavina mu je bila više nego burna, često je predmet kontroverzi, različitih shvaćanja i tumačenja njegove vladavine, pa tako i njegovih ratnih pohoda. Jedan od tih pohoda koji je do danas ostao predmet kontroverzi svakako je Napoleonova egipatska avantura 1798. – 1801. godine. U ovome broju magazina tu je Napoleonovu avanturu ispričao Hrvoje Spajić, vrlo vješto i vrlo pitko kao i uvijek. Koliko je pak ta Napoleonova avantura imala odjeka najbolje govori i niz nevjerojatno dobrih ilustracija koje su kasnije nastale, a neke objavljujemo i u magazinu uz Spajićev tekst. Već je sama ilustracija na naslovnici bez daljnjega impresivna. I dokaz je koliko je Napoleon bio zahvalna figura umjetnicima.

Spajić dobro naglašava: „Ako je neki pothvat ikada imao više povoda i razloga, a nije imao jasan i suvisao plan, onda je to svakako bio Napoleonov pohod na Egipat. Ključni čimbenici koji su doveli do toga da je u proljeće 1798. godine iz Toulona isplovila flota od 300 brodova bile su unutarnjopolitičke intrige u Parizu pod vlašću Direktorija te geopolitički razlozi ratovanja s Britanijom, koju nije bilo moguće napasti preko La Manchea.“

Uz sve druge dobre materijale u ovome broju, posebno bih naglasio nastavak serijala potopljene vojne povijesti iz pera Zorana Delibašića. Doista vrhunsko štivo i vrhunske podvodne fotografije, opet!

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Prvi hrvatski tim "Wreck Hunters Adriatic" otkrio nam je olupinu parobroda "Vila" kojeg su potopili Britanci krajem Velikog rata UVODNIK NOVOGA BROJA Doista, tko je bio general Maksimilijan Čičerić Baćanski UVODNIK NOVOGA BROJA Zašto Pula skriva svoju prošlost glavne austrougarske luke
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.