IZ NOVOG BROJA

Stoljeće znanstvene vojne psihologije

Tomislav Fijak
21.05.2021.
u 08:20

Po ulasku u Prvi svjetski rat 1917. godine Sjedinjene Američke Države našle su se pred žurnim zadatkom malobrojnu vojsku umnogostručiti, u konačnici, pokazalo se, povećati je gotovo trideset puta. I pritom su se okrenule svim suvremenim spoznajama.

Psihička zahtjevnost ratovanja i vojničke službe neupitna je spoznaja stara vjerojatno koliko i samo ratovanje. Stoga je često za ulazak u krug ratnika trebalo prolaziti različite kušnje koje su dokazivale spremnost za izdržavanje pritisaka vojničkoga života.

U novije vrijeme zadovoljavanje visokih psiholoških uvjeta redovito je isticano kao ulaznica ne samo u postrojbe za posebne namjene, nego i u vojnu službu općenito. Međutim, dok je dramatičnost starinskih kušnji kojima je provjeravana ne samo tjelesna, nego i psihička čvrstina izazivala i još uvijek izaziva pozornost, suvremeni pristupi utemeljeni na znanstvenoj psihologiji ostaju podalje od javnosti, u sjeni, ponekad čak i obavijeni velom tajnovitosti. Stoga je svakomu ljubitelju vojne povijesti vjerojatno zanimljiva činjenica da je 2017. godine navršeno puno stoljeće otkad su suvremene znanstveno utemeljene psihološke metode široko primijenjene u vojsci, a 2019. godine napunilo se puno stoljeće od pripreme opsežnoga izvješća o tome. Naime, po ulasku u Prvi svjetski rat 1917. godine Sjedinjene Američke Države našle su se pred žurnim zadatkom malobrojnu vojsku umnogostručiti, u konačnici, pokazalo se, povećati je gotovo trideset puta. I pritom su se okrenule svim suvremenim spoznajama koje su mogle u kratko vrijeme dati očiti učinak, a među njima i psihologiji. No što je to nudila psihologija 1917. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.


 
Ključne riječi

Komentara 1

PA
papaki6946
19:22 23.05.2021.

Počnite raditi kod kuće s Googleom! To je daleko najbolji posao koji sam imala. Prošle srijede nabavio sam potpuno novi BMW otkako sam dobio ček na 6474 dolara - prošla su 4 tjedna. To sam započeo prije 8 mjeseci i odmah sam kući donosio najmanje 77 dolara na sat. Radim putem ove veze, idite na početnu karticu za više detalja ... www.Go2bank1.com

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije