Naslovnica

Stoljeće znanstvene vojne psihologije

Po ulasku u Prvi svjetski rat 1917. godine Sjedinjene Američke Države našle su se pred žurnim zadatkom malobrojnu vojsku umnogostručiti, u konačnici, pokazalo se, povećati je gotovo trideset puta. I pritom su se okrenule svim suvremenim spoznajama.
21. svibnja 2021. u 08:20 1 komentara 188 prikaza
Foto: Tomislav Fijak

Psihička zahtjevnost ratovanja i vojničke službe neupitna je spoznaja stara vjerojatno koliko i samo ratovanje. Stoga je često za ulazak u krug ratnika trebalo prolaziti različite kušnje koje su dokazivale spremnost za izdržavanje pritisaka vojničkoga života.

DOMOVINSKI RAT Rene Dutruel, Francuz koji je s Antom Gotovinom služio u 2. padobranskoj pukovniji Legije stranaca na Korzici

U novije vrijeme zadovoljavanje visokih psiholoških uvjeta redovito je isticano kao ulaznica ne samo u postrojbe za posebne namjene, nego i u vojnu službu općenito. Međutim, dok je dramatičnost starinskih kušnji kojima je provjeravana ne samo tjelesna, nego i psihička čvrstina izazivala i još uvijek izaziva pozornost, suvremeni pristupi utemeljeni na znanstvenoj psihologiji ostaju podalje od javnosti, u sjeni, ponekad čak i obavijeni velom tajnovitosti. Stoga je svakomu ljubitelju vojne povijesti vjerojatno zanimljiva činjenica da je 2017. godine navršeno puno stoljeće otkad su suvremene znanstveno utemeljene psihološke metode široko primijenjene u vojsci, a 2019. godine napunilo se puno stoljeće od pripreme opsežnoga izvješća o tome. Naime, po ulasku u Prvi svjetski rat 1917. godine Sjedinjene Američke Države našle su se pred žurnim zadatkom malobrojnu vojsku umnogostručiti, u konačnici, pokazalo se, povećati je gotovo trideset puta. I pritom su se okrenule svim suvremenim spoznajama koje su mogle u kratko vrijeme dati očiti učinak, a među njima i psihologiji. No što je to nudila psihologija 1917. godine.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.

NOVA KNJIGA Kulturno-povijesni roman o zlu i dobru ZANIMLJIVOST Markgrof Ludwig Wilhelm von Baden - Baden - "Turski Luj" (1655.-1707.) IZ NOVOG BROJA Austrougarski zarobljenici u Crnoj Gori prema popisima gubitaka ("Verlustlisten") 1914.-1916.
 
  • papaki6946:

    Počnite raditi kod kuće s Googleom! To je daleko najbolji posao koji sam imala. Prošle srijede nabavio sam potpuno novi BMW otkako sam dobio ček na 6474 dolara - prošla su 4 tjedna. To sam započeo prije 8 mjeseci i ... prikaži još! odmah sam kući donosio najmanje 77 dolara na sat. Radim putem ove veze, idite na početnu karticu za više detalja ... www.Go2bank1.com