Naslovnica

Markgrof Ludwig Wilhelm von Baden - Baden - "Turski Luj" (1655.-1707.)

Ludwig Wilhelm bio je jedno iznad svega: zapovjednik u službi svog cara.
17. svibnja 2021. u 08:00 0 komentara 209 prikaza
Foto: Laurus Leslaena

Ludwig Wilhelm bio je jedino dijete nesretnog braka. Njegov otac, Ferdinand Maximilian, oženio se princezom od Savoyen-Carignana, koja je kategorički odbila napustiti Pariz i nastaniti se u provinciji kakva je bila Baden-Baden.

IZ NOVOG BROJA Austrougarski zarobljenici u Crnoj Gori prema popisima gubitaka ("Verlustlisten") 1914.-1916.

Njezina uska povezanost s francuskom krunom omogućila je Ludwigu Wilhelmu slavnog kuma: Luja XIV., kasnije njegova zakletog neprijatelja. Otac Ludwiga Wilhelma umro je rano te je tako naslijedio svog djeda Wilhelma na prijestolju 1677. godine.

Ludwig Wilhelm bio je jedno iznad svega: zapovjednik u službi svog cara. Zauzvrat za svoj vojni uspjeh, primio je vrhovno zapovjedništvo nad carskom vojskom 1689. godine tijekom Velikog turskog rata, koji je trajao od 1683. do 1699. godine. O svim njegovim pohodima protiv Osmanlija znamo mnogo zahvaljujući obimnom djelu u dva toma koje je ostavio njemački arhivist i povjesničar Philip Röder von Diesburg, zvano "Pohodi markgrofa Ludwiga Badenskog protiv Turaka" (Des Markgrafen Ludwig von Baden Feldzüge wider die Türken), objavljenom prvi put 1859. u Karlsruheu. Osim što je opisao ratni put badenskog markgrofa u Podunavlju, neizbježno se dotakao i svih drugih važnih suvremenika i povijesnih događaja u koje je bio uključen. Ludwig je u ovo vrijeme također bio pod zapovjedništvom Karla Lotarinškog, no 1689. zamijenio ga je na tom mjestu kad je ovaj morao otići na Rajnu zbog rata s Francuzima. Ludwig je za nas značajan i po tome što je predložio izgradnju tvrđe u Osijeku, koja je izgrađena u posljednjim godinama 17. i početkom 18. stoljeća. Ostao je poznat kao Türkenlouis (Turski Luj), zbog svojih brojnih pobjeda nad Turcima, od kojih je sigurno najblistavija ona kod Slankamena 1691. godine.

Međutim, pored svih zasluga, car Leopold I. mu nije pružio ono za čim je najviđe žudio pored sve ratne slave - titulu kneza izbornika. Usprkos tomu, nastavio se boriti na strani Habsburga tijekom Rata za španjolsko nasljeđe za vrijeme kojeg je, od bolesti, umro u svom dvorcu Rastatt 4. siječnja 1707. godine.

 | Autor : Laurus Leslaena Foto: Laurus Leslaena

Izvor: www.facebook.com/LaurusLeslaeana

ZANIMLJIVOST Ferdinand Gobert von Aspremont-Lynden, vojni upravitelj Osijeka i Beograda IZ NOVOG BROJA Džep kod Demjanska - Eickeovi ljudi na smrtonosnoj kušnji GODIŠNJICA Hitler znao za let Rudolfa Hessa?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.