Naslovnica

Strojnica M53

Ova se strojnica za vrijeme Domovinskog rata često mogla vidjeti na ratištima diljem Republike Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine
24. siječnja 2022. u 10:43 0 komentara 2128 prikaza
Foto: Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu

Za ovaj broj Vojne povijesti odlučili smo vam predstaviti jedan od najatraktivnijih eksponata u našem muzeju. Radi se o strojnici M53, poznatijoj po nazivu „Garonja“, iako ju neki nazivaju i „Šarac„.

IZ NOVOG BROJA Specijalne vojne postrojbe

Mi smo mišljenja da se riječ „Šarac„ odnosi na njegovu konstrukcijsku prethodnicu, njemačku strojnicu MG 42 (MG - Maschinengewehr – strojnica) iz vremena Drugoga svjetskog rata na čijem je tragu u jugoslavenskoj tvornici „Crvena zastava„ u Kragujevcu (Srbija) nastao i M53. Kao što je to slučaj i kod ostalog oružja, svako oružje koje je pouzdano i pokazuje dobre rezultate nema vijek trajanja tako da se ova strojnica za vrijeme Domovinskog rata često mogla vidjeti na ratištima diljem Republike Hrvatske, ali i susjed ne BiH. Kolekcionari oružja koji uz ovu strojnicu žele sakupiti sve njene popratne dijelove, zasigurno će se naći pred problemom jer je toga jako puno tako da i mi u muzeju imamo samo napola kompletiranu priču oko ove strojnice.

Na popisu tih stvari tako će se naći spremnici, nosač za spremnike, rezervna cijev s kutijom za nošenje, RAP (rezervni dijelovi, alat i pribor), azbestna rukavica za vađenje cijevi, postolje strojnice, dodatak za gađanje ciljeva u zraku, remeni strojnice i postolja, kutija za municiju u koju stane 300 metaka u redenicima, redenici za streljivo, sprava za umetanje metaka u redenike, optika, zaštitna navlaka strojnice i drugi dodatni dijelovi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

IZ NOVOG BROJA Makete kapetana Petkovića IZ NOVOG BROJA Hrvatsko vijeće obrane (HVO) IZ NOVOG BROJA Domovinski rat kroz fotografiju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.