IZ NOVOG BROJA

Strojnica M53

Muzej vojne i ratne povijesti u Pakracu
24.01.2022.
u 10:43

Ova se strojnica za vrijeme Domovinskog rata često mogla vidjeti na ratištima diljem Republike Hrvatske, ali i susjedne Bosne i Hercegovine

Za ovaj broj Vojne povijesti odlučili smo vam predstaviti jedan od najatraktivnijih eksponata u našem muzeju. Radi se o strojnici M53, poznatijoj po nazivu „Garonja“, iako ju neki nazivaju i „Šarac„.

Mi smo mišljenja da se riječ „Šarac„ odnosi na njegovu konstrukcijsku prethodnicu, njemačku strojnicu MG 42 (MG - Maschinengewehr – strojnica) iz vremena Drugoga svjetskog rata na čijem je tragu u jugoslavenskoj tvornici „Crvena zastava„ u Kragujevcu (Srbija) nastao i M53. Kao što je to slučaj i kod ostalog oružja, svako oružje koje je pouzdano i pokazuje dobre rezultate nema vijek trajanja tako da se ova strojnica za vrijeme Domovinskog rata često mogla vidjeti na ratištima diljem Republike Hrvatske, ali i susjed ne BiH. Kolekcionari oružja koji uz ovu strojnicu žele sakupiti sve njene popratne dijelove, zasigurno će se naći pred problemom jer je toga jako puno tako da i mi u muzeju imamo samo napola kompletiranu priču oko ove strojnice.

Na popisu tih stvari tako će se naći spremnici, nosač za spremnike, rezervna cijev s kutijom za nošenje, RAP (rezervni dijelovi, alat i pribor), azbestna rukavica za vađenje cijevi, postolje strojnice, dodatak za gađanje ciljeva u zraku, remeni strojnice i postolja, kutija za municiju u koju stane 300 metaka u redenicima, redenici za streljivo, sprava za umetanje metaka u redenike, optika, zaštitna navlaka strojnice i drugi dodatni dijelovi.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. siječnja 2022.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije