Naslovnica

Sve o Terezinu u kojemu je 1918. umro srpski atentator i terorist Gavrilo Princip

Naime, u Terezin su u prosincu 1914. prebačeni osuđeni pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, atentatori u Sarajevskom atentatu, u kojemu su 28. lipnja 1914, u Sarajevu ubili austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.
05. lipnja 2022. u 09:44 0 komentara 316 prikaza
Foto: VP

Oko 60 kilometara sjeverozapadno od Praga nalazi se gradić Terezín. U svjetskim okvirima poznat je po ogromnoj utvrdi koja je okružena širokim bedemom, i koja je u vrijeme izgradnje bila najveća utvrda tadašnje Habsburške Monarhije.

UVODNIK NOVOGA BROJA Ukrajinski Harkov bio je poprište triju bitaka u Drugome svjetskom ratu

U blizini glavne utvrde sagrađena je i jedna manja koja je služila kao vojni zatvor. Kod nas je taj zatvor poznat po imenima nekoliko zvučnih osuđenika. Naime, u Terezin su u prosincu 1914. prebačeni osuđeni pripadnici “Mlade Bosne” Gavrilo Princip, Trifko Grabež i Nedeljko Čabrinović, atentatori u Sarajevskom atentatu, u kojemu su 28. lipnja 1914, u Sarajevu ubili austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju. Srpski terorist Gavrilo Princip, najzvučnije ime među njima, umro je u tom zatvoru 28. travnja 1918. godine. Naš suradnik Siniša Đuričić bio je nedavno u Terezinu na znanstvenom skupu. Obišao je cijeli grad, vidio puno toga, mnogo toga na skupu doznao, primjerice o Hrvatima koji su također sudjelovali u gradnji utvrde, te smo na kraju od njega dobili prvorazredan tekst pod naslovom „Terezin kao model savršene utvrde“. Đuričić je dao i opširan uvod temi, a kao glavni razlog navodi želju da smo „željeli opširnijim uvodom upoznati čitateljstvo s terminologijom kojom ćemo se služiti i poviješću njihova nastanka“.

Evo što ga je sve dojmilo: „Najfascinantnija činjenica jest ta da je Terezin ostao gotovo netaknut do današnjih dana te ga gotovo u izvornom obliku, budući da je jugoistočni ravelin s kontragardama srušen, možete vidjeti i danas. Prilazeći gradu sa sjeverne strane, iz smjera Litoměřica, pri prijelazu mosta preko Labe, moguće je odmah uočiti neke od ovih elemenata S desne strane vidljiv je istureni ravelin s kontragardom, dok cesta koja u zavoju skreće udesno i vodi do samog središta Terezina presijeca doslovno napola još jedan ravelin i pripadajuću kontragardu. U ovom sjevernom obodu nalazi se i očuvana topnička vojarna, dok se druga, Magdeburška vojarna, nalazi na istočnom dijelu grada. U samom središtu, koncentriranom oko parka i crkve Kristova Uskrsnuća, gdje su nekada bile redom posložene zgrade vojne namjene, sada se nalaze, osim ostalih, zgrada lokalne samouprave, hoteli i Muzej geta, posvećen Židovima koji su tijekom 2. svjetskog rata bili zatvoreni u sabrinom logoru Terezin (logor se nalazio u Maloj utvrdi i bio je aktivan sve do svibnja 1945.).“

 | Autor : VP Foto: VP

IZ NOVOG BROJA Sve što je Mirko Bilandžić dosad u VP-u napisao o Ukrajini pokazalo se točno UVODNIK NOVOGA BROJA Srpska vojska Krajine kao i njena "država" bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori UVODNIK NOVOGA BROJA Ovaj je broj sav u znaku Francuza - Slivarić, dalmatinska sablja, mušketiri
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.