Naslovnica

Ukrajinski Harkov bio je poprište triju bitaka u Drugome svjetskom ratu

Svakodnevno smo zatrpani izvještajima o granatiranju tog grada, o pokušajima ruske opsade, njegovog zauzimanja, kao i potresnim pričama mnogih izbjeglica iz tog dijela Ukrajine koje su završile i izvan Ukrajine.
05. svibnja 2022. u 11:47 1 komentara 429 prikaza
Foto: VP

Harkov, drugi po veličini ukrajinski grad, koji se nalazi blizu granice s Ruskom Federacijom, jedan je od simbola sadašnje ruske agresije na Ukrajinu, i simbola otpora ruskome agresoru.

IZ NOVOG BROJA Sve što je Mirko Bilandžić dosad u VP-u napisao o Ukrajini pokazalo se točno

Svakodnevno smo zatrpani izvještajima o granatiranju tog grada, o pokušajima ruske opsade, njegovog zauzimanja, kao i potresnim pričama mnogih izbjeglica iz tog dijela Ukrajine koje su završile i izvan Ukrajine. Unatoč ruskoj nadmoći, Harkov nije pao. Harkov je bio i poprište velikih sukoba u Drugome svjetskom ratu. U vojnoj povijesti poznate su tri bitke za Harkov iz tog doba. Prva bitka za Harkov bila je bitka iz 1941., tijekom završne faze njemačke operacije „Barbarossa“ između njemačke 6. vojske Grupa Jug i sovjetskog Jugozapadnog fronta. Sovjetska 38. vojska dobila je zapovijed da brani grad kako bi Sovjeti njegove tvornice demontirali radi premještanja na istok. Njemačka 6. vojska trebala je pak zauzeti grad kako bi zatvorila sve veći jaz prema njemačkoj 17. vojsci. Do 20. listopada Nijemci su stigli do zapadnog ruba grada, a do 24. listopada zauzela ga je 57. pješačka divizija. Međutim, sovjetske vlasti dotad su većinu industrijske opreme Harkova već evakuirale ili učinile beskorisnom.

Druga bitka za Harkov vođena je od 12. do 28. svibnja 1942. godine. Nakon uspješnoga zimskoga protunapada koji je odbacio njemačke snage od Moskve, ali i iscrpio pričuve Crvene armije, ofenziva oko Harkova bila je novi Staljinov pokušaj da proširi svoju stratešku inicijativu. Tako su 12. svibnja sovjetske snage s područja osvojenog tijekom zimske protuofenzive započele napad prema njemačkoj 6. vojsci. No Sovjeti su pogrešno procijenili njemačke mogućnosti, ali su i precijenili sovjetske vojne sposobnosti. To je dovelo do uspješnoga njemačkoga protunapada. Bitka je trajala 17 dana, u kojoj su Sovjeti imali gotovo 200 000 izgubljenih vojnika, kao i više stotina izgubljenih tenkova.

I Treća bitka za Harkov zapravo je bila niz protuofenziva koje su poduzeli Nijemci protiv Crvene armije oko Harkova između 19. veljače i 15. ožujka 1943. godine. Kod Nijemaca je poznata kao “Kampanja Donjeck”, a kod Sovjeta kao “Operacija Donbas i Harkov”. Ta je bitka na kraju dovela do njemačkog protuudara, pri čemu su uništene 52 sovjetske divizije, a Harkov i Belgorod ostali su u njemačkim rukama.

U ovome i idućem broju, u dva nastavka, čitamo jedan dio iz Treće bitke za Harkov – o ulozi I. SS oklopnog zbora u bitki za Harkov 1943. godine.

 | Autor : VP Foto: VP

UVODNIK NOVOGA BROJA Srpska vojska Krajine kao i njena "država" bile su jedva nešto više od hajdučkog kola u gori UVODNIK NOVOGA BROJA Ovaj je broj sav u znaku Francuza - Slivarić, dalmatinska sablja, mušketiri UVODNIK NOVOGA BROJA Desetljećima se gotovo prešućivala važna povijest ratnog aerodroma na Visu
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar moranzilanovic
    moranzilanovic:

    Kada stručLJak koji puške vidio nije trkelja o ratovanju...