Naslovnica

Thomas Jefferson postaje predsjednik SAD-a

Sa suprugom Marthom Skelton imao je šestero djece, a nakon što je postao udovac, skriven od očiju javnosti, upustio se u ljubavnu vezu sa svojom robinjom Sally Hemings.
10. ožujka 2022. u 08:33 0 komentara 110 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Thomas Jefferson (1743. – 1826.) bio je jedan od osnivača Sjedinjenih Američkih Država, glavni autor Deklaracije o nezavisnosti i treći predsjednik SAD-a.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Munde

Tijekom službe američkoga predsjednika Georgea Washingtona Jefferson je obnašao dužnost državnoga tajnika SAD-a. Jefferson je po zanimanju bio odvjetnik, a politikom se počeo baviti kao član zakonodavne skupštine Virginije. Obnašao je dužnost guvernera Virginije, a uoči Francuske revolucije bio je američki poslanik u Parizu gdje je naslijedio Benjamina Franklina. Zaslužan je što je prvi put u povijesti odijeljena crkva od države i proglašena je puna sloboda vjeroispovijesti.

Dana 4. ožujka 1801. prisegnuo je za trećega predsjednika SAD-a, a na tome je položaju ostao punih osam godina, sve do 1809. godine. Prvi je predsjednik koji je inauguriran u Washingtonu.  Za njegova mandata od Francuske je otkupljen teritorij Louisiane, na čijemu je prostoru poslije stvoreno 13 američkih saveznih država. Kupnja Louisiane izrazit je primjer Jeffersonove državničke pragmatičnosti te je njome osigurao prostornu veličinu svojoj zemlji. Premda ga mnogi povjesničari druge polovice 20. stoljeća kritiziraju zbog pitanja ropstva, Jefferson je jedan od inicijatora zakona o zabrani uvoza robova u SAD, no zakon nije donesen. Unatoč odličnim vještinama pisanja, Jefferson je imao problema s javnim govorima. Prema izvorima, pred okupljenim masama mumljao je i nerazgovjetno govorio.

Godine 1809. povukao se iz političkoga života. Nakon kraja svoga drugog mandata osnovao je i dizajnirao Sveučilište u Virginiji. Također je sam dizajnirao palaču na imanju koje se prostiralo na pet tisuća jutara u Charlottesvilleu, u saveznoj državi Virginiji, koju je nazvao Monticello. Spomenuto virginijsko sveučilište i Monticello upisani su na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Bio je strastveni arheolog i paleontolog. Na svome imanju u Monticellu iskopavao je i nalazio uzorke o indijanskim naseljima, a u državi Ohio proučavao je kosti mamuta. Jefferson je bio istaknuti filozof i politički pisac, i predsjednik Američkoga filozofskog društva. Svirao je violinu, a tečno je govorio francuski, talijanski, španjolski, grčki i latinski jezik. Istraživao je indijanske dijalekte i potaknuo stvaranje prve sustavne zbirke američkih indijanskih dijalekata. Sa suprugom Marthom Skelton imao je šestero djece, a nakon što je postao udovac, skriven od očiju javnosti, upustio se u ljubavnu vezu sa svojom robinjom Sally Hemings. Umro je u 83. godini, na pedesetu obljetnicu proglašenja Deklaracije nezavisnosti.

Tekst je prvotno objavljen u rubrici "Vojnopovijesni vremeplov" tiskanog izdanja časopisa u ožujku 2021.

IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Započela je bitka za Normandiju IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Rocroia IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Bitka kod Puble i "Cinco de Mayo"
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.