Mevlut Cavusoglu

Turska ne traži sukob s Rusijom, SAD-om ni Sirijom, već štiti vlastitu sigurnost

Foto: Reuters
1/7
24.01.2018.
u 14:02

YPG, važan saveznik Sjedinjenih Država u borbi s džihadistima, zauzeo je važna gradska središta u nekim područjima na sjeveru Sirije, poput Minbeja i Afrina.

Turska nastoji izbjeći bilo kakve sukobe s američkim, ruskim i sirijskim snagama, no poduzet će sve potrebne korake za vlastitu sigurnost, izjavio je u utorak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, četvrtoga dana zračnih i kopnenih napada na kurdske snage na sjeverozapadu Sirije. 

I Sjedinjene Države i Rusija u Siriji imaju svoje vojne snage te su pozvale Tursku da u kampanji "Maslinova grančica" pokažu suzdržanost. Cilj kampanje je svladati kurdske Jedinice za narodnu zaštitu (YPG) koje podupiru Sjedinjene Države, a Turska ih smatra terorističkim snagama. 

YPG, važan saveznik Sjedinjenih Država u borbi s džihadistima, zauzeo je važna gradska središta u nekim područjima na sjeveru Sirije, poput Minbeja i Afrina.

Operacija "Maslinova grančica" otvorila je novu bojišnicu u sirijskome građanskom ratu te bi mogla omesti američke planove da se stabilizira i ponovno izgradi veliki dio sjeveroistočne Sirije, koji je pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada.

YPG je uz pomoć međunarodne koalicije koju predvodi Washington, uspio potisnuti IS s velikog područja na sjeveru i na istoku Sirije i ondje je uspostavio "federaciju" koja je zapravo autonomno područje. Ankara, koja se boji da bi se YPG mogao trajno učvrstiti pred turskim vratima, odmah se usprotivila toj odluci.

Ona optužuje tu organizaciju da je ogranak Kurdistanske radničke stranke (PKK) koja od 1984. vodi pobunu u Turskoj.

Turska je vojska u subotu pokrenula zračne i kopnene napade na ciljeve u Afrinu, no napredovanje je ograničeno, a kurdski su vojnici ponovno zauzeli dijelove teritorija. Turske vojne snage i sirijski borci nastoje zauzeti vrh brda Bursaye, koje s istočne strane gleda na grad Afrin. 

Sirijski Opservatorij za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, izvijestio je da je u turskom granatiranju i u zračnim napadima ubijeno 22 civila, te da ih tisuće bježi pred sukobima. 

Sirijske vladine snage sprečavaju ljudi u nastojanju da prijeđu kontrolne točke pod nadzorom vlade kako bi stigle do područja koja drže Kurdi blizu grada Alepa, izvješćuje Opservatorij. 

Predsjednik Tayyip Erdogan je izjavio da je cilj Turske razbiti kontrolu YPG-a u enklavi Afrin kao i u gardu Manbidžu. 

"Cilj nam nije sukobiti se s Rusima, sirijskim režimom ili sa Sjedinjenim Državama, već borba s terorističkim organizacijama", kazao je ministar Cavusoglu. 

Tijekom noći turske su snage zbog, kako navode "širenja terorističke propagande" o sirijskim napadima, uhitile 91 osobu, među kojima su političari, novinari i aktivisti. 

Zadnji politički pretresi fokusirani su na zapadnu pokrajinu Izmir, no od početka operacija "Maslinova grančica" ljude uhićuju diljem Turske i zbog njihovih objava na društvenim mrežama, izvijestila ja agencija Anadolija. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije