UVODNIK NOVOGA BROJA

U Sloveniji su Svetozaru Borojeviću podignuli spomenik, a u Hrvatskoj gotovo nikakav spomen na njega

VP
05.06.2023.
u 10:03

Hoće li netko pokrenuti inicijativu da Borojević konačno dobije ulicu, trg? Da mu se vrate naslovi počasnog građanina hrvatskih gradova koji su mu oduzeti nakon 1918.?

U subotu, 10. prosinca 2016., na predjelu Preval iznad Nove Gorice otkriven je parkovni spomenik posvećen austrougarskom feldmaršalu Svetozaru Borojeviću, zapovjedniku snaga na južnom dijelu Sočanske bojišnice u Prvome svjetskom ratu koja je spriječila talijanski proboj prema unutrašnjosti.

Grad Nova Gorica i Društvo Soška fronta 1915-1917 s uređenjem spomen područja obilježavaju 100. godišnjicu Prvoga svjetskog rata i 160. godišnjicu rođenja feldmaršala Borojevića. Spomenik su otkrili predsjednik Društva Soška fronta 1915-1917 Tadej Munih, novogorički župan (gradonačelnik) Matej Arčon i načelnik Sektora za nepokretnu kulturnu baštinu u Ministarstvu kulture Republike Slovenije Silvester Gaberšček. U kulturnom programu sudjelovali su trobilni kvintet Slovenske vojske i akademski zbor Vinko Vodopivec. S hrvatske strane ovom svečanom činu sudjelovala je predstavnica Veleposlanstva RH u Ljubljani Romana Franulović Bušić, predstavnik Grada Zagreba Drago Umičević, predstavnik HVIDRE NZZ NZI Valentino Rajković i predstavnik Udruge 1914-1918. iz Hrvatske Nikola Tominac koji je o tome tada i izvijestio hrvatsku javnost na portalu VP-a. U Hrvatskoj se tako nešto nikad nije dogodilo u počast Borojeviću!

Upravo suprotno, ovih smo dana doznali da je u Hrvatskoj uništen i posljednji spomen na njega, da je srušena njegova roditeljska kuća u Mečenčanima. Hoće li netko pokrenuti inicijativu da Borojević konačno dobije ulicu, trg? Da mu se vrate naslovi počasnog građanina hrvatskih gradova koji su mu oduzeti nakon 1918.? Zašto to već nije, primjerice, pokrenula Družba Braća Hrvatskoga Zmaja, kojoj je glavna djelatnost sjećanje na hrvatske povijesne osobe i događaje? Oni su inicirali i prenijeli posmrtne ostatke Zrinskog i Frankopana iz Bečkog Novog Mjesta u Zagreb prije sto godina. Borojevićeve posmrtne ostatke ne treba prenašati u Zagreb, jer u Beču ima više nego dostojno posljednje počivalište, ali na kojemu je u prvom planu vijenac sa slovenskom zastavom. Žalosno!

Foto: VP

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije