IZ NOVOG BROJA

Sekuritizacija zdravlja: COVID-19 i izvanredno stanje

UN
09.06.2020.
u 10:07

COVID-19 opasan je izazov nacionalnoj sigurnosti. To je smrtonosan rizik s destabilizirajućim potencijalima društvenoga, gospodarskoga i političkoga poretka. Spada u okvire, riječima britanskoga sociologa Furedija, „nepoznatih nepoznanica“, pri čemu se pri pokušaju objektivizacije „nepoznatoga“ stvara nova vrsta prijetnje.

Javni, politički i institucionalni diskurs u Republici Hrvatskoj, ali i širom svijeta, posljednjih mjeseci izrazito je zaokupljen sintagmom „novo normalno“. Riječ je o pokušaju obrazloženja promjena individualnoga i društvenoga ponašanja i uvedenih restrikcija uvjetovanih obranom od smrtonosne bolesti COVID-19.

U pogledu atraktivnosti, ta pomodarska sintagma (i praktični njezin sadržaj) izazvala je različite suprotne reakcije. Pritom je koriste i stručni krugovi, uključivo i, navodno, sigurnosni stručnjaci. Unutar krugova stručnjaka za sigurnosne studije to je izazvalo nemalu zbunjenost. Razumljivo je prikazivanje obrane od smrtonosne bolesti COVID-19 kao jedinstvenoga suvremenog fenomena. To spada u okvire onoga što ugledni stručnjak za strategije Colin Gray naziva „posadašnjavanje“ („presentism“): tendenciju svake generacije da problem s kojim se suočava vidi kao novu jedinstvenost bez uvida u moć povijesnoga kontinuiteta toga fenomena.

No unutar stručnoga diskursa desetljećima za takvo stanje postoje etablirani stručni pojmovi: „normalizacija izvanrednoga stanja“. Naravno, riječ je o konstitutivnome elementu i posljedicama modela sekuritizacije. Sekuritizacija je pokušaj objašnjenja i shvaćanja sigurnosti kroz socijalno i politički konstruiran proces posredstvom diskurzivne prakse socijalnih agenata.

Kada socijalni agenti govore o egzistencijalnim prijetnjama referentnim vrijednostima kako bi publiku (društvo) pridobili u pogledu ograničenja ili kršenja ustanovljenih normi i političke prakse te toleriranja izvanrednih mjera koje inače nisu prihvatljive, postoji slučaj sekuritizacije.

Sekuritizacija podrazumijeva društveni proces u kojemu se nekomu pitanju, pojavi ili problemu pridaje ekstremno sigurnosno značenje, shvaćanje ugrožavanja kao pojavnosti koja dovodi u pitanje egzistencijalnost, u konkretnome slučaju života i zdravlja. Stručnjaci se slažu da retorička struktura akta sekuritizacije ima tri elementa: (a) egzistencijalna prijetnja opstojnosti nekomu objektu; (b) koja zahtijeva poduzimanje urgentnih i posebnih mjera radi zaštite i sigurnosti objekta koji je izložen prijetnji; (c) čime se opravdava i legitimira „kršenje“ redovnih demokratskih procedura odlučivanja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2020. 

Ključne riječi

Komentara 1

XI
xisepaaa
03:36 19.06.2020.

Vеčегаs sam slоbоdna Želitе li рорiti piće, кliкnite vеzu dа biste рrоnašli moj рrofil s telеfonskim brojem  ... ...........................➤➤➤➤➤➤➤ cutt.ly/NyvKMnJ

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije