FELJTON - HOHENFRIEDBERG

Zaključak krvave bitke za Šlesku

Weapons and Warfare
01.06.2017.
u 17:34

Netom prije bitke, Fridrik je zapovijedio da pruska konjica ne smije uzimati zarobljenike kako Austrijanci i Sasi ne bi pobjegli.

...Poslijepodne digao se veliki oblak prašine, skrivajući vojsku Austrije i Saske koja je dolazila s brda u osam redova. Iznad njih su vijorile zastave i boje carske Austrije, odjekivale su trube i grmjeli bubnjevi uz koračanje austrijske i saske vojske...



 

Zaključak bitke

Austrijanci i Sasi su pretrpjeli 13.800 ranjenih uz 3120 mrtvih vojnika dok su Prusi pretrpjeli 4750 ranjenih i 905 mrtvih vojnika.

Nakon bitke, Fridrik je dopustio princu Karlu da povuče svoju vojsku nazad u Bohemiju bez napadanja. Fridrik je smatrao da kako će Austrijanci zatražiti mir nakon tako teškog poraza, međutim, rat je nastavljen. Vjeruje se da Fridrik nije imao dovoljno jak opskrbni lanac da nastavi lov na Austrijance.

Zanimljivosti iz bitke kod Hohenfriedburga

Netom prije bitke, Fridrik je zapovjedio da pruska konjica ne smije uzimati zarobljenike kako Austrijanci i Sasi ne bi pobjegli. Tako je itekako povećan broj mrtvih austrijskih i saskanskih vojnika.

Heroji Pruske u bitki za Hohenfriedberg bili su dragoni Bayreuth-Ansbacha. U njihovom napadu zarobljeno je 67 zastava pješaštva Austrije i Saske, 2500 vojnika i 5 topova. Tijekom bitke kada je Zietenova konjica prelazila rijeku, mogla se dogoditi velika katastrofa za  Pruse. Dok je Zieten gledao kako njegova konjica prelazi most za koji se vidjelo da će propasti, Kiow, koji je već prešao rijeku, napao je veći dio austrijske konjice s kojom se susreo. Zieten i ostatak vojske koji je prešao rijeku preko plićeg dijela ubrzo je stigao te porazio Austrijance.

U vrlo bliskoj borbi, Zietenovi husari porazili su austrijske postrojbe Hohen-Embs kurasera te Saxa-Gotha dragonaca. Ranjen je i zarobljen i austrijski general Von Berlichengen.

U Austrijskom carstvu mađarski husari su smatrani malo "finijim" lopovima te se nisu smjeli boriti u liniji konjice.

Von Berlichengen nije mogao vjerovati da su ga zarobili husari te je imao sreće što ga nisu ubili. Ljutiti pruski husari zarobili su austrijskog generala prije nego što ga je zarobio Fridrik te su kasnije jako negodovali. Ubrzo je Fridrik preuzeo generala te ga natjerao da se ispriča. Tijekom bitke Fridrik se smjestio u zamak Rohnstock. Sljedećeg su jutra dragoni Bayreutha izveli mimohod sa zauzetim zastavama s grmljavinom bubnjeva.

Fridrik je izjavio: "Oni kao da su rimski vojnici. Da je ovo Rim imali bi spomenike u svoju čast". Dragoni Bayreutha su bili dio 5. pruske postrojbe dragona. Postrojba je preuzela ime od svog zapovjednika Markgrafa Friedricha Von Ansbach-Bayreuth. Matična baza postrojbe bila je Pasewalk u Pomorju na baltičkoj obali.

Kasnije je skladan i Hohenfriedberger marš kojeg je skladao sam kralj, prema tradiciji. Tako je postao i službeni marš dragona Bayreutha.

Hvala Christoper Duffyju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije