AKTUALNO

Zašto se novi sukob Istoka i Zapada neće voditi nuklearnim oružjem?

Ukrajina
Foto: REUTERS/Alexander Ermochenko
1/3
12.02.2015.
u 17:43

Rusija je tijekom prosinca objavila svoju novu "obrambenu doktrinu", a ako mislite da bi se "novi rat" vodio nuklearnim oružjem, grdno se varate jer takav scenarij najmanje odgovara financijskim oligarsima unutar sukobljenih zemalja.

Posvuda kruže priče kako je rat između Ukrajine i Rusije namještaljka, a svakom mediju koji prenosi informacije da bi moglo doći do ruske invazije ili "starog" sukoba Istoka i Zapada pridodaje se da obmanjuje javnost i plasira "ekskluzivne" naslove. Međutim, ako pogledamo kako se prema istom problemu odnose države koje su u neposrednoj blizini Rusije i Ukrajine, možemo sa sigurnošću reći da se nešto veliko ipak sprema.

Prije nekoliko dana SAD je poslao 12 aviona "A-10 Thunderbolt" i oko 300 ljudi zaduženih za upravljanje i održavanje u njemačku zrakoplovnu bazu Spangdahlem. Avioni su jučer stigli u sklopu "sigurnosnog paketa" (TSP) kako bi pomogli u operaciji zapadnih saveznika – "Atlantic Resolve".

Zašto je ovo važno? Zato što je "A-10" dizajniran za vrijeme Hladnog rata isključivo za upotrebu protiv sovjetskog oklopa na mogućem europskom bojištu.

Rusija je tijekom prosinca objavila svoju novu "obrambenu doktrinu", a ako mislite da bi se "novi rat" vodio nuklearnim oružjem, grdno se varate jer takav scenarij najmanje odgovara financijskim oligarsima unutar sukobljenih zemalja. U svojoj novoj doktrini Rusi tvrde da će "zaštititi svoje građane izvan Ruske Federacije uz "pravednu" upotrebu vojne sile, u skladu s normama međunarodnog prava te standardiziranim međunarodnim ugovorima Ruske Federacije". Poznato?

U mogući "nuklearni rat" ne vjeruje ni Poljska koja je nedavno kupila 120 samohodnih topova i još 119 njemačkih tenkova "Leopard 2" koji se smatraju najboljima na svijetu. Poljska također razvija novi laki tenk u slučaju moguće ruske invazije. Ona će tom kupnjom i razvojem doći do 900 tenkova, 1700 oklopnih vozila te više od stotinu topova. Poljska ne želi ponoviti pogreške iz prošlih ratova kada je bila podijeljena između velikih sila te uništena mnogobrojnim ratovima. Poljaci ne žele još jednu "Katinsku šumu".

Foto: www.saabgroup.com

Estonija, Latvija i Litva kupile su više od stotinu oklopnih vozila te "Javelin" navođene protutenkovske projektile u iznosu većem od 55 milijuna dolara. Uz "Javeline", spomenute države naoružale su se i protutenkovskim raketnim lanserima "Carl Gustav" u vrijednosti od 63 milijuna dolara.

Foto: Wikimedia Commons

Velika Britanija je poslala svoju 3. oklopnu diviziju u Poljsku koja će tamo vježbati odgovore protiv ruskog kopnenog napada.

>>Hoće li svijet uskoro vidjeti treći svjetski rat?

Ključne riječi

Komentara 12

SN
snoopy58
19:26 12.02.2015.

izgleda da najbolje prolaze oni koji prodaju oružje

VI
virgosinemacula
19:29 12.02.2015.

Mislim da bi zivotinje daleko bolje uredile zivot na planeti Zemlji od covjeka. Bog je pogrijesio sto je stvorio tu najgoru zvijerku medju ostalim plemenitim zivotinjama.

SJ
Sve je uzalud
20:53 12.02.2015.

........u nuklearnom ratu nema razlike između pobjednika i pobjeđenih.............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije