IZ NOVOG BROJA

Bombobacač PGB.700

Foto: Muzej Domovinskoga rata u Splitu
Bombobacač PGB.700
26.08.2021.
u 08:15
Odlikuje se relativno malom masom i pokretljivošću te jednostavnom konstrukcijom.
Pogledaj originalni članak

U svibanjskome broju pisali smo o ručnoj bombi „škveranki“ izrađenoj u splitskom brodogradilištu za potrebe hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

Budući da je u proljeće 1991. postalo jasno da se sprema oružana agresija na Hrvatsku koja je u to vrijeme bila na putu prema samostalnosti te da će biti prijeko potrebno naoružati i stvoriti Hrvatsku vojsku, u Brodosplitu je pokrenuta inicijativa da se formira tim koji će raditi na konstruiranju i proizvodnji naoružanja za hrvatske dragovoljce. Tako je u splitskom škveru formiran tim zadužen za izradu minsko-eksplozivnih sredstava i oklopnih vozila, a dobio je ime PGB tim (po početnim slovima imena inženjera i pirotehničara koji su ga činili). Pred njima se nalazio velik izazov – imali su skromno vojno znanje i ograničene količine sirovina i materijala te su u hodu učili i improvizirali kako bi na prve crte bojišta isporučili kvalitetne proizvode.

Važno je naglasiti da nijedan proizvod nije odobren ni pušten na ratište prije nego što ga je testirao sam PGB tim. Zajedno s ostalim škverskim radnicima, od početka proizvodnje 1991. pa sve do svibnja 1995. godine, izradili su velik broj ručnih bombi i drugog naoružanja, što je za hrvatske branitelje koji su u Domovinski rat ušli sa skromnim naoružanjem i vojnom tehnikom, bilo od velikog značaja ponajviše jer je pridonijelo dizanju morala i širenju optimizma među hrvatskim postrojbama koje su pred sobom imale višestruko nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.