Naslovnica

Uniforma pripadnika 9. srednjodalmatinske bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban" Ivice Najeva

Priključio se HOS-u u studenome 1991., a nakon što je HOS integriran u HV, djeluje kao pripadnik 9. bojne HOS-a pod zapovjedništvom 159. brigade na zadarskome bojištu.
25. ožujka 2021. u 07:45 0 komentara 607 prikaza
Foto: Muzej Domovinskoga rata u Splitu

U fundusu Muzeja Domovinskog rata u Splitu nalazi se bogata zbirka vojnih odora i uniformi. Velik dio te zbirke skupljen je putem donacija osoba koje su bile pripadnici Hrvatske vojske te nam svjedoče o ratnome putu osobe koja ju je nosila tijekom Domovinskoga rata.

IZ NOVOG BROJA Luk i strijele "Kanja vs Hunter"

Najzanimljivije su one uniforme koje na sebi imaju vidljive tragove kao rezultat ratnoga djelovanja i sukoba s neprijateljskom vojskom u određenoj akciji. Ako su vidljivi tragovi na uniformi, to nažalost često znači da je došlo do ranjavanja ili, u gorem slučaju, pogibije pripadnika koji je nosio tu uniformu.

U ovome broju „Vojne povijesti“ predstavljamo maskirnu uniformu pripadnika 9. bojne HOS-a „Rafael Vitez Boban“ Ivice Najeva u kojoj je ranjen 19. veljače 1993. u Zemuniku Gornjem u zaleđu Zadra. Hrvatske obrambene snage, skraćeno HOS, bile su oružano krilo Hrvatske stranke prava koje su uspostavljene negdje oko lipnja 1991. godine u svrhu obrane Hrvatske od velikosrpske agresije. Postrojbe HOS-a osnivane su u gotovo svim mjestima gdje je bila osnovana i podružnica HSP-a, a broj pripadnika varirao je od mjesta do mjesta.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. ožujka 2021.

IZ NOVOG BROJA Donacija Kliškić u Muzeju Domovinskoga rata u Splitu IZ NOVOG BROJA Muzej Domovinskoga rata u Splitu IZ "VOJNOPOVIJESNOG VREMEPLOVA" Godišnjica rođenja Frane Krste Frankopana
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.