Naslovnica

Luk i strijele "Kanja vs Hunter"

Među doniranim predmetima tragično poginulog pukovnika HV-a Gorana Kliškića, o čemu smo pisali u prošlome broju VP-a, posebno se ističe luk sa strijelama koji je izradila tvrtka Vilok.
25. siječnja 2021. u 10:57 0 komentara 377 prikaza
Foto: Muzej Domovinskoga rata u Splitu

U prošlome broju pisali smo o donaciji predmeta koji su pripadali pokojnomu zapovjedniku Diverzantskoga voda 4. gardijske brigade Hrvatske vojske – pukovniku Goranu Kliškiću.

IZ NOVOG BROJA Donacija Kliškić u Muzeju Domovinskoga rata u Splitu

Predmete je Muzeju Domovinskoga rata u Splitu donirao Goranov otac Ratomir Kliškić kao prvu donaciju muzeju uopće. Donaciju čine različiti predmeti, poput vatrenoga i hladnoga oružja, vojnih uniformi, odlikovanja i osobnih predmeta koje je Goran Kliškić koristio tijekom Domovinskoga rata prije tragične pogibije 1992. godine kod mosta na Bistrini. Među doniranim predmetima posebno se ističe luk sa strijelama koji je izradila tvrtka Vilok, a radi se o modelu „Kanja vs Hunter“. Kada se spomene oružje suvremenoga vojnika, uglavnom se pomisli na pušku, samokres, strojnicu ili neko drugo vatreno oružje, kojim je uostalom i naoružana svaka suvremena vojska svijeta, ali određeni vojni zadatci ponekad zahtijevaju upotrebu oružja posebnih tehničkih značajki i mogućnosti, poput luka ili samostrela. Luk sa strijelama jedno je od najstarijih oružja u povijesti čovječanstva, a služio je i služi za ratovanje i za lov, a danas se koristi i u streličarskim natjecanjima.

Kroz povijest se javljao u svim veličinama i oblicima kod različitih naroda te se izrađivao od različitih materijala. Tijekom stoljeća razvijeno je više vrsta lukova, a danas razlikujemo tri vrste modernoga luka: dugački luk, dvostruko zakrivljeni luk i složeni luk.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 8. siječnja 2020. 

IZ NOVOG BROJA Muzej Domovinskoga rata u Splitu NIF NAJAVA Otvaranje NATO - Industrijskog foruma u Splitu IZ NOVOG BROJA Elitni ratnici europskoga srednjeg vijeka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.