Naslovnica

Bombobacač PGB.700

Odlikuje se relativno malom masom i pokretljivošću te jednostavnom konstrukcijom.
26. kolovoza 2021. u 08:15 0 komentara 336 prikaza
Foto: Muzej Domovinskoga rata u Splitu

U svibanjskome broju pisali smo o ručnoj bombi „škveranki“ izrađenoj u splitskom brodogradilištu za potrebe hrvatskih branitelja u Domovinskome ratu.

IZ NOVOG BROJA Ručna bomba "Škveranka"

Budući da je u proljeće 1991. postalo jasno da se sprema oružana agresija na Hrvatsku koja je u to vrijeme bila na putu prema samostalnosti te da će biti prijeko potrebno naoružati i stvoriti Hrvatsku vojsku, u Brodosplitu je pokrenuta inicijativa da se formira tim koji će raditi na konstruiranju i proizvodnji naoružanja za hrvatske dragovoljce. Tako je u splitskom škveru formiran tim zadužen za izradu minsko-eksplozivnih sredstava i oklopnih vozila, a dobio je ime PGB tim (po početnim slovima imena inženjera i pirotehničara koji su ga činili). Pred njima se nalazio velik izazov – imali su skromno vojno znanje i ograničene količine sirovina i materijala te su u hodu učili i improvizirali kako bi na prve crte bojišta isporučili kvalitetne proizvode.

Važno je naglasiti da nijedan proizvod nije odobren ni pušten na ratište prije nego što ga je testirao sam PGB tim. Zajedno s ostalim škverskim radnicima, od početka proizvodnje 1991. pa sve do svibnja 1995. godine, izradili su velik broj ručnih bombi i drugog naoružanja, što je za hrvatske branitelje koji su u Domovinski rat ušli sa skromnim naoružanjem i vojnom tehnikom, bilo od velikog značaja ponajviše jer je pridonijelo dizanju morala i širenju optimizma među hrvatskim postrojbama koje su pred sobom imale višestruko nadmoćnijeg i opremljenijeg neprijatelja.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 3. kolovoza 2021.

IZ NOVOG BROJA Uniforma pripadnika 9. srednjodalmatinske bojne HOS-a "Rafael Vitez Boban" Ivice Najeva IZ NOVOG BROJA Luk i strijele "Kanja vs Hunter" IZ NOVOG BROJA Donacija Kliškić u Muzeju Domovinskoga rata u Splitu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.