IZ NOVOG BROJA

Malta 1940.-1943. - pakao Sredozemlja

Foto: Wikimedia Commons
Malta 1940.-1943. - pakao Sredozemlja
07.07.2021.
u 08:56
Opsada Malte u Drugome svjetskom ratu bila je jedna od najvažnijih vojnih kampanji obiju zaraćenih strana u mediteranskome bazenu. Od lipnja 1940. do studenoga 1942. godine vodila se esencijalna borba za kontrolu nad strateški vitalnim otokom koji je bio kolonija britanske krune.
Pogledaj originalni članak

Smještena između Europe i Afrike, Malta je imala središnju ulogu u iznimno teškim i zahtjevnim bitkama koje su vođene oko pitanja vrhovništva nad Sjevernom Afrikom.

Otok je bio iznimno važna baza za britanske imperijalne postrojbe koje su najprije sudjelovale u pustinjskim vojnim pohodima protiv Talijana i, kasnije, Nijemaca, odnosno „Pustinjske lisice“ Rommela i njegova legendarnog Afričkog zbora. Gotovo smrtonosna trogodišnja opsada Malte spada među one koje su bile najdugotrajnije u povijesti. Opsada Malte u Drugome svjetskom ratu bila je jedna od najvažnijih vojnih kampanji obiju zaraćenih strana u mediteranskome bazenu. Od lipnja 1940. do studenoga 1942. godine vodila se esencijalna borba za kontrolu nad strateški vitalnim otokom koji je bio kolonija britanske krune (od 1813. godine), a ta je borba uključivala složene operacije u kojima su sudjelovale zračne snage i mornarice fašističke Italije i nacističke Njemačke protiv Kraljevskoga ratnog zrakoplovstva (RAF) i Kraljevske ratne mornarice (Royal Navy).

Otvaranje novoga bojišta u sjevernoj Africi u lipnju 1940. godine povećalo je već ionako značajnu stratešku vrijednost Malte. Britanske zračne i pomorske snage koje su bile stacionirane na otoku mogle su poduzimati napade na brodovlje Osovine, a koje je prevozilo esencijalne zalihe i pojačanja iz Europe; Churchill je otok nazvao „nepotopljivim nosačem zrakoplova“. Iskusni general Erwin Rommel, „de facto“ vrhovni zapovjednik snaga Osovine u sjevernoj Africi, vrlo brzo je prepoznao stratešku važnost otoka Malte za obje strane.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. srpnja 2021.



 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.