GODIŠNJICA

Hitler znao za let Rudolfa Hessa?

Vojna povijest
11.05.2021.
u 08:41

Otkriveni rukopis Hessova pobočnika Karlheinza Pintscha u Rusiji baca novo svjetlo na Hessovu “mirovnu misiju” u Britaniju 1941

Rudolfa Hessa službena povijest već 80 godina opisuje kao duševnog bolesnika koji je 10. svibnja 1941. uskočio u avion i njime odletio u Veliku Britaniju, progonjen halucinantnim idejama o dogovoru sa službenim Londonom o prekidu rata. Ključno u priči o Hessu, jednoj od najmisterioznijih epizoda iz Drugog svjetskog rata, jest to da se godinama smatra da je taj najbliži suradnik Adolfa Hitlera sve navedeno učinio isključivo na vlastitu ruku. Odnosno, bez znanja Führera.

Međutim, dokument koji je javnosti nedavno predstavio Mathias Uhl, povjesničar iz Njemačkog povijesnog instituta u Moskvi, iskopavši ga u Državnom arhivu Ruske Federacije, daje snažan argument svima koji godinama dokazuju da je Hitler u najmanju ruku unaprijed znao što Hess namjerava, ako ga već nije i sam uputio u bizarnu misiju tajne diplomacije.

Dokument oko kojega će se vjerojatno dugo vremena lomiti koplja jest rukopis Hessova pobočnika Karlheinza Pintscha ispisan na 28 stranica. On je u ruskom zarobljeništvu nakon rata u svom iskazu pred sovjetskim istražiteljima, među ostalim, napisao da se Hitler ni najmanje nije uznemirio kada mu je Pintsch osobno donio Hessovu oproštajnu poruku nakon što je ovaj već bio uhićen u Škotskoj.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije