IZ NOVOG BROJA

Džep kod Demjanska - Eickeovi ljudi na smrtonosnoj kušnji

Wikimedia Commons
12.05.2021.
u 08:13

Oko 90 000 njemačkih vojnika našlo se odsječeno početkom 1942. na Istočnome bojištu. Sama činjenica što su postrojbe izdržale oskudicu i održale džep neosvojenim, kao i što su preživjele te napokon bile oslobođene, velikim dijelom treba zahvaliti žilavosti pripadnika SS divizije „Totenkopf“.

Početkom prosinca 1941. godine njemačke vojske, koje su brzo napredovale kroz Sovjetski Savez u lipnju iste godine, našle su se na izmaku napadačkoga trenutka.

Naime, opskrbne linije bile su previše rastegnute, postrojbe na terenu iscrpljene, a strava ruske zime sručila se svom silinom na njemačke vojnike, koji su, uglavnom, bili još uvijek opremljeni s tek nešto malo više odjeće nego na početku ljetne kampanje. Crvena armija raspolagala je pričuvama na istoku iako je bila odbačena skroz pred vrata Moskve. Njezina zimska ofenziva okomila se na njemačke linije u čijim su redovima postignuti znatni proboji ruskih snaga. Naime, na sjeveru se šest njemačkih divizija, uključujući i SS diviziju „Totenkopf“ („SS-Division To[1]tenkopf“), našlo odsječeno u džepu kod Demjanska.

Sovjetska zimska ofenziva

Dana 5. prosinca 1941. maršal Žukov upošljava svježe pričuve Crvene armije, čije su divizije odlično opremljene, dobro naoružane i u potpunosti popunjene ljudstvom, te ih usmjerava na iscrpljene vojnike Vojne skupine Centar („Heeresgruppe Mitte“). Njemačke linije odmah su se zatekle u popriličnome neredu i ruskim snagama uspijevaju proboji na nekoliko mjesta. Stoga su njemački zapovjednici na terenu predlagali povlačenje postrojbi prema Smolensku, čime bi se Crvenu armiju prisililo na borbu s jako izduženim opskrbnim linijama i to u snježnim uvjetima.

Međutim, Hitler nije dopuštao nikakvo povlačenje, pa čak ni ono najmanje. Svaki njemački vojnik trebao je ostati tamo gdje se nalazio. Viši časnici koji su se usudili usprotiviti Hitlerovim naredbama jednostavno su zamijenjeni onima spremnima poslušati zapovijedi bez pogovora. Hitlerova odlučnost i tvrdoglavost da nikad ne dopusti povlačenje kasnije u ratu stajat će tisuće njemačkih života u nesvrhovitim pokušajima da se obrane tzv. „utvrđena područja“ dugo nakon što se pokazalo da su izgubila bilo kakvu stratešku važnost.

Ipak, u ovome slučaju njegova nefleksibilnost uvelike je doprinijela razvoju situacije na terenu u kojoj nije došlo do totalnoga rasapa njemačkih snaga pred Moskvom. U skladu s time, njemački obrambeni položaji izdržali su sovjetsku navalu, bojišnica se stabilizirala i krajem siječnja 1942. godine ruska ofenziva na središnjem dijelu trpi od iscrpljenosti.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. svibnja 2021.


 
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije