Naslovnica

KOTA 112 - "Krv za uzvisinu"

Zauzimanje grada Caena bilo je ključno za pobjedu u normandijskoj kampanji, a kota 112 ključna za zauzimanje toga grada u čijoj se blizini nalazio aerodrom. General Bernard Montgomery, zapovjednik savezničkih kopnenih snaga u Normandiji, planirao je zauzeti Caen prvoga dana invazije.
14. lipnja 2021. u 09:28 0 komentara 764 prikaza
Foto: Wikimedia Commons

Zauzimanje grada Caena bilo je ključno za pobjedu u normandijskoj kampanji, a kota 112 ključna za zauzimanje toga normandijskog grada u čijoj se blizini nalazio aerodrom.

IZ NOVOG BROJA Zrakoplovstvo Nezavisne Države Hrvatske 1941.-1945. u drugome izdanju knjige

General Bernard Montgomery, zapovjednik savezničkih kopnenih snaga u Normandiji, planirao je zauzeti Caen prvoga dana invazije – 6. lipnja 1944. godine. Nakon nekih od najžešćih borbi u normandijskoj kampanji Caen je na kraju oslobođen tek 18. srpnja. A Nijemci su 3. kolovoza napustili svoje položaje na koti 112.

Nijemci su na bojišnici prema britanskim i kanadskim snagama prikupili većinu svojega oklopništva, uključujući I. i II. SS-Panzerkorps (I. i II. SS oklopni zbor) u sastavu: 1. SS Panzer[1]Division „Leibstandarte Adolf Hitler“, 12. SS-Panzer-Division „Hitlerjugend“, 9. SS-Panzer-Division „Hohenstaufen“, 10. SS[1]Panzer-Division „Frundsberg“ i „Schwere SS-Panzer-Abteilung 101“ te „Schwere SS-Panzer Abteilung 102“ (bojne popunjene tenkovima Tiger). Britanske postrojbe suočene s Nijemcima uključivale su 15. škotsku diviziju („15th Scottish Division“), 43. diviziju „Wessex“ („43rd Wessex Division“), 49. pješačku diviziju „West Riding“ („49th West Riding Division“), 53. velšku diviziju („53rd Welsh Division“) i 7. oklopnu diviziju „Pustinjski štakori“ („7th Armoured Division ‘Desert Rats’“), 11. oklopnu diviziju („11th Armoured Division“), 79. oklopnu diviziju („79th Armoured Division“) i Gardijsku oklopnu diviziju („Guards Armoured Division“). Upravo u akcijama oko Caena odigrali su se neki od najvećih tenkovskih sukoba u zapadnoeuropskoj kampanji.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. lipnja 2021.

IZ NOVOG BROJA Džep kod Demjanska - Eickeovi ljudi na smrtonosnoj kušnji GODIŠNJICA Hitler znao za let Rudolfa Hessa? IZ NOVOG BROJA Borba za Nevesinje u veljači 1945. godine
 
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.