RATNICI

Pandur

Foto: Velimir Vukšić
Pandur
12.05.2018.
u 06:48
Pandurski korpus Trenk imao je i svoj vojni ustroj sastavljen od dviju četa, a svaka četa imala je odjele od 50 pandura kojima su zapovijedali harambaše.
Pogledaj originalni članak

Naziv pandur za naoružanu tjelesnu stražu vlastele, odnosno osobnu pratnju, čuvare imanja, nekakvo redarstvo za održavanje reda u gradovima i selima dolazi nam od mađarske riječi pandurok koja znači – stražar.

Mađari rabe taj naziv za neregularne vojne formacije ustrojene u drugoj polovici 17. stoljeća. Nakon što je u velikom turskom ratu (1683.-1699.) Austrija protjerala tursku vojsku iz današnje Slavonije, s njom je otišlo i muslimansko stanovništvo. Velike zemljišne posjede od austrijske uprave dobilo je hrvatsko i mađarsko plemstvo. Te je posjede trebalo štititi od pljačkaša i razbojnika koji su se krili u tada višestruko većim šumama. S mađarskim plemstvom stigao je i naziv pandur za čuvare, odnosno stražare, uglavnom zadužene za čuvanje velikih stada krupne i sitne stoke te konja. S vremenom su čuvari posjeda postali i čuvari reda u sve brojnijim selima.

U austrijskoj vojsci panduri se prvi put spominju u ratu za španjolsko naslijeđe (1704.-1714.) u kojima, uz Austriju, sudjeluju Francuska, Engleska i druge države zapadne i srednje Europe. Po uzoru na pandure iz Slavonije, i Turci na granici s Mletačkom Republikom koriste se čuvarima-graničarima koji su se povremeno zalijetali na drugu stranu pljačkajući lokalno stanovništvo i koji su se također nazivali pandurima. U vrijeme dvaju ratova za austrijsko naslijeđe (1740.-1748.), u kojima protiv austrijske carice i kraljice Marije Terezije ratuje pruski kralj Friedrich II., panduri su dobili priliku za svojih pet minuta slave. U caričinu službu slavonski plemić barun Franjo Trenk (Franz, Freiheer von der Trenck 1711.-1749.) doveo je Pandurski dragovoljački korpus Trenk s oko tisuću momaka. Njegov je korpus bio šareno društvo podignuto u Slavoniji te sastavljeno od odbjeglih kmetova, avanturista, razbojnika i hajduka kojima  su za vojnu službu bile oproštene kazne. Kako bi se skupio što veći broj pandura, obećan im je i sav plijen osvojen ili otet u neprijateljskoj zemlji osim protivničkih zastava, ratnih blagajni i topova.

Pandurski korpus Trenk imao je i svoj vojni ustroj sastavljen od dviju četa, a svaka četa imala je odjele od 50 pandura kojima su zapovijedali harambaše. Trenk je u svojem korpusu imao i vojnu muziku ustrojenu na turski način koja je stupala i svirala na čelu korpusa kada se prolazilo gradovima izazivajući sveopće zanimanje građana. Odjeća pandura bila je kićena mješavina slavonske i turske. Rado su odijevali crvene kabanice s kapuljačom ili plašteve. Naoružanje je također bilo šareno – austrijskog ili turskog podrijetla. Taktika kojom su se služili u ratu mogla bi se nazvati gerilom i pljačkaškim prepadima u pozadini protivnika, što im je donijelo lošu reputaciju. Međutim, u vojnom pogledu bili su vrlo učinkoviti. S obzirom na to da su opustošili više pruskih logističkih kolona, Prusi su morali odustati od nekoliko opsada austrijskih utvrda. Posebno su se iskazali noćnim napadom i zauzimanjem utvrde Cosel na rijeci Odri u Šleskoj.

S vremenom su „poslovi“ pandura krenuli nabolje te je uskoro njihov broj narastao na oko 2500 pješaka i 130 konjanika pa su postali pravom napasti za prusku pozadinu. Njihov zapovjednik barun Trenk promaknut je u čin pukovnika 1744. godine. Ali ne zadugo. Zbog svojih pustolovnih pothvata izgubio je čin 1748. te je zaglavio u zatvoru, gdje je i umro. Austrija je u ratu izgubila sve četiri velike bitke, rat i bogatu Šlesku. Ipak kakvu-takvu satisfakciju pružili su joj upravo panduri.

Nakon što je rat završio, panduri su, zbog svog egzotičnog izgleda, postali vrlo popularni – izrađivale su se porculanske fi gurice s njihovim likom, a čest su motiv bili i na oslikanom posuđu. Predmeti od porculana tako nam danas pomažu u rekonstrukciji njihova izgleda. Austrija nije zaboravila svoje pandure pa je prema njima nazvano moderno lako borbeno oklopljeno vozilo – pandur

Foto: Velimir Vukšić

Odjeća pandura bila je kićena mješavina slavonske i turske. Rado su odijevali crvene kabanice s kapuljačom ili plašt 

Tekst je prvotno objavljen u tiskanom izdanju časopisa u lipnju 2011. 


 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.