IZ NOVOG BROJA

"Kumpanjija"

Mario Tušek
19.02.2021.
u 08:27

Ova vojnička postrojba djeluje do 19. stoljeća od kada prelazi u folklor, odnosno izvodi se kao muška mačevalačka igra.

Naš muzej jedinstven je u Hrvatskoj jer svojim posjetiteljima nastojimo prikazati što raznolikija razdoblja slavne hrvatske vojne i ratne povijesti na jednome mjestu, tako da su odore hrvatskih povijesnih postrojbi samo jedan od tih segmenata.

Danas ćemo vam predstaviti odoru i opremu „Kumpanjije“ iz Blata s otoka Korčule, koja je s Pakracem povezana i prijateljstvom Grada Pakraca i Općine Blato iz 2004. godine, pa je ovaj poklon muzeju samo nastavak toga odličnog prijateljstva i suradnje. Na posteru koji se nalazi u muzeju, a koji je isto tako poklon, možete dobiti osnovne informacije o ovoj povijesnoj postrojbi, gdje između ostaloga piše: „Kumpanjija iz Blata jedna je od najstarijih vojničkih postrojbi u Hrvata koja je tijekom srednjeg i novog vijeka branila Blato i otok Korčulu od raznih osvajača.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2021.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije