Naslovnica

"Kumpanjija"

Ova vojnička postrojba djeluje do 19. stoljeća od kada prelazi u folklor, odnosno izvodi se kao muška mačevalačka igra.
19. veljače 2021. u 08:27 0 komentara 105 prikaza
Foto: Mario Tušek

Naš muzej jedinstven je u Hrvatskoj jer svojim posjetiteljima nastojimo prikazati što raznolikija razdoblja slavne hrvatske vojne i ratne povijesti na jednome mjestu, tako da su odore hrvatskih povijesnih postrojbi samo jedan od tih segmenata.

IZ NOVOG BROJA Izlošci pilota pukovnika Ivice Ivandića

Danas ćemo vam predstaviti odoru i opremu „Kumpanjije“ iz Blata s otoka Korčule, koja je s Pakracem povezana i prijateljstvom Grada Pakraca i Općine Blato iz 2004. godine, pa je ovaj poklon muzeju samo nastavak toga odličnog prijateljstva i suradnje. Na posteru koji se nalazi u muzeju, a koji je isto tako poklon, možete dobiti osnovne informacije o ovoj povijesnoj postrojbi, gdje između ostaloga piše: „Kumpanjija iz Blata jedna je od najstarijih vojničkih postrojbi u Hrvata koja je tijekom srednjeg i novog vijeka branila Blato i otok Korčulu od raznih osvajača.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. veljače 2021.

IZ NOVOG BROJA Generalska odora Tome Medveda IZ NOVOG BROJA Metalne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac IZ NOVOG BROJA Plakatne oznake u Muzeju vojne i ratne povijesti Pakrac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.