IZ NOVOG BROJA

Američki građanski rat - novinarstvo u službi rata i politike

Wikimedia Commons
18.12.2023.
u 09:13

Dopisnici su često bili ogorčeni lošim upravljanjem i lošim tretmanom postrojbi te su izvještavali o nastalim problemima

Izreka američkog senatora Hirama Johnsona da je prva žrtva svakog rata istina, potvrdila se kroz rad novinarstva davno prije nego je izrečena. U predvečerje ratnog sukoba Sjevera i Juga i ona je dobila puni obim svoga djelovanja.

Sve to ne znači da novinarstvo tijekom stoljeća svoje aktivnosti nije radilo na proširivanju obzora i edukaciji svojeg čitateljstva. Američki građanski rat je za to samo jedan dokaz. Izbijanje tog sukoba dovelo je do konačnog previranja u američkim medijima. Južnjačke novine ovisile su prvenstveno o zalihama za tisak iz sjevernih država, a bez njih mnoge novine prestale su se tiskati već tijekom prve godine sukoba. Publikacije koje su uspjele preživjeti smanjile su broj stranica i stupaca kako bi ostale u optjecaju. Dobivanje vijesti također je bio izazov za izdavače diljem Juga, budući da su telegrafske vijesti sa sjevera i širom Konfederacije bile ograničene i proturječne. To ilustrira definitivan dolazak vijesti o ishodu Bitke kod Getysburga čiji je ishod u Richmondu bio poznat tek tri dana po njezinom završetku. Međutim, izdavači i urednici ostali su predani svome poslu te su se često oslanjali na korespondenciju sudionika ili novinara koji su odlučili biti pratitelji svojih vojski na bojištu. Na Jugu dvojbenost u njihovim stavovima brzo je napustila jedinstvo koje je postojalo poslije secesije, jer su mnogi urednici počeli sumnjati u mudrost nastavka rata. U kasnijim godinama sukoba, novinsko objavljivanje postajalo je sve teže kako su vijesti sa bojišta bile sve nedostupnije, a zalihe papira nastavile opadati. Zaposlenici su se prijavili za borbu, a poštanske usluge postale su skupe i nepouzdane. Kako se ratna fronta kretala južnije, izbjegličke novine iz drugih južnih država, uključujući Daily Chattanooga Rebel i Memphis Daily Appeal, privremeno su otvorile trgovinu u Atlanti, koja je tijekom rata postala komercijalno središte. Godine 1864. izdavači iz mjesta na putu Shermanovog marša bili su prisiljeni pobjeći i često su skrivali svoju tiskarsku opremu, kako bi izbjegli njezino uništavanje.

Novine koje su uspjele preživjeti kraj rata da bi nastavile objavljivanje morale su se u poslijeratnim godinama prilagoditi "Novom jugu", kojeg je diktirao pobjednik.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. prosinca 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije