IZ NOVOG BROJA

Izgubljena mladost Američkog građanskog rata

Wikimedia Commons
23.10.2023.
u 08:59

Najtragičnije je da je u ratu u vojskama obje strane sudjelovalo više od 200 000 djece, počevši od šestogodišnjaka do dječaka od 18 godina

Rat između Sjevera i Juga mobilizirao je oko 1,1 milijuna bijelih muških stanovnika na području Konfederacije, dok je to na Sjeveru iznosilo od 2,2 do 2,4 milijuna, što bijelih što crnih muškaraca.

Iako su većina vojnika koji su se borili u ratu bili dobrovoljci, obje su strane od 1862. godine pribjegle regrutiranju, prvenstveno kao obveznog sredstva služenja u vojsci. Podaci o žrtvama Konfederacije su nepotpuni i nepouzdani zbog uništenih konfederacijskih zapisa. No najbliže procjene smrti vojnog osoblja Konfederacije su oko 94 000 poginulih ili smrtno ranjenih, 164 000 umrlih uslijed raznih bolesti i između 26 000 i 31 000 smrtnih slučajeva u zarobljeničkim logorima Unije. Procjena ranjenika u Konfederaciji, koja je također nepotpuna, iznosi približno 194.000 ljudi. Zapisi o broju pojedinaca koji su služili u vojsci Sjedinjenih Država opsežniji su i pouzdaniji, ali još uvijek nisu posve točni. Za usporedbu, najbliže procjene broja smrtnih slučajeva vojnog osoblja Unije su 110 100 poginulih ili smrtno ranjenih, 224 580 umrlih od bolesti i 30 192 smrti u zarobljeničkim logorima Konfederacije. Za ranjene je najbliža pretpostavka od 275 175 vojnika. Najtragičnije je da je u ratu u vojskama obje strane sudjelovalo više od 200 000 djece, počevši od šestogodišnjaka do dječaka od 18 godina. Ta tema se ignorirala sve dok se moderni povjesničari nisu sa njom počeli ozbiljno baviti. Tek tada se počela otkrivati tragedija njihove izgubljene mladosti.

Pitanje je kako je uopće došlo do toga da se rat između Konfederacije i Unije počne nazivati i Dječjim ratom (Children`s war). Kako su dječaci regrutirani, te kako to da je već početkom neprijateljstava prisutnost mladih dječaka bila opće prihvaćena praksa? Propisi su zahtijevali da vojnici imaju najmanje 18 godina, a ako su bili mlađi od 17 trebali su imati pismeno roditeljsko dopuštenje te proći fizički pregled i biti visoki najmanje 157,5 cm. Glazbenici su mogli imati samo 12 godina, trebali su proći fizički pregled, ali su bili izuzeti od zahtjeva za visinom. Računa se da je u obje vojske bilo ukupno 60 000 dječaka glazbenika. Predsjednici Lincoln i Davis bili su svjesni kakva opasnost za državu predstavlja regrutiranje dječaka mlađih od 18 godina te su to već 1861. zabranili i na području Unije i Konfederacije. No rat je imao svoju dinamiku i njihova zabrana ostala je mrtvo slovo na papiru.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju VP-a koji je u prodaji od 5. listopada 2023.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije